Večeras završnica i dodjela nagrada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U četvrtak, predzadnje, šeste večeri 16. izdanja bjelovarskog festivala dokumentarnog filma DOKUart na programu su bila dva filma. Večer je otvorio kratki švicarski dokumentarac “Utakmica”, film u kojem je redatelj Roman Hodel odlučio pratiti jednu utakmicu švicarske nogometne lige. No, pažnju on nije posvetio igračima, već sucu uz kojeg proživljavamo uspone i padove te uz ovaj film otkrivamo što znači zaraditi poštovanje na terenu i kako je upravljati energijom stadiona. Glavni film večeri bio je “Moja baka s Marsa” bjeloruskog redatelja Aleksandra Mihalkoviča. On donosi priču o svojoj baki Zini, Ukrajinki koja je ostala živjeti na Krimu u kojem su sada na vlasti Rusi. Odvojena od obitelji ona živi u zaboravljenom gradu na obali i pokušava donijeti odluku ostati ili otići u šarmantnom, gorko – slatkom filmu koji je prikazan na brojnim svjetskim festivalima.

Foto: Dokuart

Večeras su na rasporedu čak četiri kratka dokumentarna filma. U još jednom švicarskom filmu koji se naziva “Bashkimi United” Lasse Linder donosi priču o brijaču Bashkimu. Norvežanka Nora Nivideta Tvedt u “J…no posvojena” pozabavila se sudbinama dviju posvojenih djevojaka, a Rus Aleksej Jevstignjejev u “Zlatnoj dugmadi” donosi priču o nacionalnoj gardi koju je prije nekoliko godina osnovao predsjednik Vladimir Putin. Za kraj, tu je “Mir naše gospe” poznatog crnogorskog autora Vladimira Perovića. Saznat ćemo večeras i koji su to filmovi u ovih sedam dana ostavili najjači dojam na Bjelovarčane. Uz nagradu publike autorima filma koji je dobio najveću ocjenu, nagradu će dodijeliti i Žiri mladih sastavljen od bjelovarskih gimnazijalaca koji su također pogledali sve filmove iz programa. Jučer je završena i radionica u sklopu 14. izdanja Malog DOKUarta, a film koji su bjelovarski učenici snimili pod stručnim vodstvom bjelovarskog redatelja Đure Gavrana može se pogledati večeras.

Kratki dokumentarni film u kojem su se polaznici radionice pozabavili jednom aktualnom i prigodnom temom iz moderne bjelovarske povijesti, premijerno će se prikazati već danas u podne. Tada će se u kino dvorani KMC-a prikazati i filmovi pristigli na natječaj za osnovnoškolski film i dodijeliti nagrade najboljima. Već po običaju, posljednje večeri festivala predstavit će se i jedan film u nastajanju. U Bjelovar stiže mlada redateljica Dalija Dozet koja će predstaviti film “Lekcije mog tate” na kojem upravo radi. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni KMC-a od 10 do 12 sati te sat vremena uoči projekcije. Program svake večeri počinje u 20 sati, a zbog epidemiološke situacije na projekcijama se može prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!