Garešnica se novim projektom želi postaviti kao turističko središte Središnje Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – U Garešnici je predstavljen novi vrijedni projekt Zeleni vrtovi Poilovlja, o kojem nam je više ispričala direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina, Daniela Belak.

– Zeleni vrtovi Poilovlja su veliki turistički projekt Grada Garešnice sufinanciranog sredstvima iz Eu fonda za regionalni razvoj u kojem su partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ-a i Turistička zajednica Sjeverna Moslavina. Naime, područje Garešnice i njezine okolice okruženo je zelenim vodenim oazama, okruženje Garešnice čini više od 160 hektara vodenih površina. Cilj projekta je povećati privlačnost Poilovlja oko Grada Garešnice, odnosno rijeke Ilove i ribnjaka koje Ilova puni vodom i koji pripadaju ekološkoj mreži Natura 2000, uspostaviti sustav upravljanja posjetiteljima i povećati obrazovne kapacitete s ciljem jačanja javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti – govori direktorica TZ Sjeverna Moslavina. Ovo područje vrlo je značajno jer je stanište mnogih zaštićenih vrsta.

– Na Poilovlju obitavaju 62 zaštićene vrste ptica, europski dabar, vidra, vodozemci poput žaba, a stanište je i šest vrsta zaštićenih riba – objašnjava nam direktorica Belak. Dodaje kako će se posjetiteljima po dolasku savjetovati da prvo posjete Centar za posjetitelje.

– Uredili smo centar za posjetitelje, mjesto koje osim onih osnovnih pružanja informacija posjetiteljima, služi i kao turistička atrakcija zato što je u centru za posjetitelje jedan veliki akvarij. Tamo će se moći vidjeti neke od zaštićenih slatkovodnih riba s područja Poilovlja. Uređeni su edukativno-informacijski punktovi, Kanička Iva i Pepeljni vrtovi, s dječjim igralištem i infrastrukturom, ali i poučna tematska staza Poilovlje koja je duga 12 kilometara, a služi pješacima, biciklistima, ali i jahačima – pobliže nam gospođa Belak objašnjava sve prednosti i atrakcije ovog predivnog mjesta. U Centru za posjetitelje svi će moći dobiti informacije te iznajmiti potrebnu opremu za svoje aktivnosti, ali i pronaći vodiče i skipere.

– Nove turističke usluge i sadržaji zasigurno bi trebali biti atraktivni svim posjetiteljima i turistima i dovesti ih u Garešnicu i garešnički kraj. Moram napomenuti i kako imamo još jednu novu atrakciju koju smo dobili ovim projektom, a to je obilazak Poilovlja vodenim putem. Turisti će Ilovom moći ploviti kajacima i solarnim čamcima koji se mogu iznajmiti u centru za posjetitelje, koji služi kao svojevrsna polazišna točka za posjet Poilovlju – ističe direktorica. Riječ je o projektu vrijednom 22 milijuna kuna, a njegova je provedba pri samom kraju.

– Centar za posjetitelje još trenutno nije otvoren, još se uređuje, ali nadamo se kako će i on biti otvoren kroz mjesec ili dva. Edukativni punktovi i poučna staza su uređeni i turisti mogu doći i uživati – pojašnjava. Otkriva za kraj i kome bi Zeleni vrtovi Poilovlja mogli biti najzanimljiviji, odnosno tko bi u njima mogao najviše uživati.

– Želimo da Poilovlje postane omiljeni kutak za sve ljubitelje prirode. Posjetitelji se mogu opustiti i uživati u miru i prirodi koje to područje pruža, a na našoj brošuri i stoji kako je Poilovlje zeleni biser za sve ljubitelje prirode. U centru za posjetitelje postoji multimedijalna dvorana za prezentacije, pa učionice za edukacije, biti će i suvenirnica, tu se seli i turistička zajednica, postojati će i turistička agencija, ali posebice je sve namjenjeno djeci i školskim izletima – zaključuje direktorica Belak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!