Kako će se graničari snaći na simuliranom bojnom polju?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZRINSKI TOPOLOVAC – U spomen na tridesetu obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Otkos 10 i oslobođenja Bilogore u Domovinskom ratu, Bjelovarski graničari husari 1756 organiziraju 11. Husarsku utrku koja je ujedno i Nacionalna utrka gidrana. Očekuje se da će na njoj i ove godine svoje umijeće pokazati 15-ak sudionika koji će na brdu Jerešin u Zrinskom Topolovcu odjahati tri kruga od po osam kilometara. Pri tome se na utrci simulira kretanje konja na bojnom polju.

-Imamo vodeni rov, dvije prepreke od balvana, dimnu zavjesu i plinski top koji cijelo vrijeme puca. Gidran je vojni konj, pa smo željeli simulirati kretanje vojnog konja po bojnom polju – otkriva jedan od husara Ivica Vrhovnik.

Ipak, dobrobit konja je na prvom mjestu, ističe predsjednik Udruge uzgajivača gidran pasmine konja Branko Kovačić.

-Ograničen je puls konja koji ne smije biti veći od 74 otkucaja u minuti, a propisani su i odmori konja nakon etapa – navodi Kovačić.

Husarska utrka ima i podršku Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

-Kao što su u Sinju ponosni na svoje alkare, tako smo i u Bjelovaru ponosni na svoje Bjelovarske graničare husare 1756 koji su podrška svakoj manifestacija i atrakcija su gdje god da se pojave – ističe Kelek.

Svi koje zanima kako na obroncima Bilogore izgleda natjecanja najboljih husara to mogu saznati sutra (subota 23.10.) od 11 sati u Zrinskom Topolovcu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!