Nada Crnogorac vratila se u ‘svoju’ školu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Književni susret s Nadom Crnogorac održan je u knjižnici Medicinske škole Bjelovar 25. listopada 2021. Povod za druženje bilo je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i Godine čitanja. Ove su godine aktivnosti Mjeseca hrvatske knjige vezane za poticanje čitanja djela hrvatskih autora.

Nada Crnogorac profesorica je hrvatskoga jezika u mirovini. Najveći dio svog radnog vijeka provela je u Medicinskoj školi Bjelovar i bila je omiljena profesorica koja je s učenicima  postizala vrhunske rezultate, posebno na smotrama LiDraNo. Velik broj učenika pamti njezine originalne nastavne sate, a kolegama nastavnicima uzor je i nadahnuće.

Uz nastavni rad, Nada Crnogorac ostvarila je vrhunske rezultate u spisateljskom radu. Objavila je dvije zbirke poezije, Otvorena vrata i Jedrenjak kapetana Kuke te zbirku priča Vrijeme promatranja, a njezini se radovi mogu pročitati i u književnim časopisima i zbornicima te slušati u radijskim emisijama. Zbirka priča Vrijeme promatranja objavljena je u nakladničkoj kući Disput koja je poznata po objavljivanju vrhunskih autora. Dvadesetak objavljenih priča povezuje svojevrsna poetska nota, „oko za detalj“ i želja da se prikaže i razotkrije „običan život“.

Dio njezina bogatog stvaralaštva predstavljen je učenicima Medicinske škole kroz čitanje priča, kazivanje poezije i razgovor. Poseban je doživljaj svakog književnog susreta čitanje, a autorica je pročitala priču Za sve su krive bajke i pjesmu Potreba. Svojim osebujnim interpretacijama književni susret obogatila je učenica drugog razreda Kristina Tomić.

Razgovor s profesoricom Crnogorac bio je iznimno zanimljiv, a učenike i goste koji su prisustvovali susretu zanimalo je imaju li naslovi njezinih djela simboličko značenje, zašto piše poeziju i priče te koje joj je najdraže djelo. Nada Crnogorac govorila je i o tome koliko je njezin rad s mladima utjecao na odabir tema, ali i na način pisanja.

Književni susret vodile su učenice drugog razreda Medicinske škole Bjelovar, Kristina Tomić i Katarina Šatović.

Ako želite saznati za što su krive bajke iz naslova, pozivamo vas da posjetite knjižnicu te posudite i pročitate priče i pjesme Nade Crnogorac.

Tekst: MŠ Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!