Filmovi, radionice i predavanja samo su neki od sadržaja ovogodišnjeg Mjeseca češkoga materinskoga jezika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u tijeku je obilježavanje Mjeseca češkoga materinskoga jezika. Ta se manifestacija održava po osmi put, a koji je njezin cilj otkriva zamjenica župana iz redova pripadnika češke nacionalne manjine, Tanja Novotni Golubić.

– Cilj je promovirati češki jezik kako među govornicima češkog jezika, tako i široj javnosti. Pripadnicima češke manjine jezik je osnova za očuvanje identiteta, a u širem kontekstu on je i posebnost cijele naše zajednice. Upravo ovim mjesecom i brojnim aktivnostima u ovom periodu želimo proslaviti taj jezik, ali i činjenicu da smo sretni što imamo priliku čuvati taj jezik, na njemu obrazovati našu djecu te ga koristiti u kulturnom i javnom životu – naglašava.

Tijekom sljedećih dana održat će se desetak aktivnosti, a bogat program uključuje obilježavanje Dana Čeha u inozemstvu, miniakademiju kreativnog pisanja na češkom jeziku, ali i projekcije zanimljivih čeških filmova.

– Program Obilježavanje Čeha u inozemstvu održat će se 4. veljače od 8 sati u obliku radnog kolegija. S druge strane, Češki jezik bez granica – upoznajmo Čehe na drugim kontinentima morat ćemo prolongirati jer su češke škole u SAD-u prešle na online nastavu pa će biti jako teško to organizirati, no nadamo se da će se situacija s pandemijom i kod njih i kod nas smiriti pa da ćemo to uspješno moći realizirati kasnije – ističe. U subotu, 5. veljače započet će se miniakademija kreativnog pisanja, radionica na češkom jeziku.

– Taj program je nažalost ograničen samo na one koji znaju češki jezik jer će predavačica biti učiteljica iz Češke Republike. Za sve zainteresirane još se stignu prijaviti, a broj mjesta je ograničen na 15 sudionika. Bit će to zanimljiv ciklus stvaranja. Nije nužno nikakvo predznanje, samo dobra volja. Radionica će se održavati tijekom tri subote u veljači – napominje. U programu Mjeseca češkoga materinskoga jezika sudjelovat će i končanički školarci.

– Natjecanje u čitanju za učenike čeških škola pod nazivom Čitanje te mijenja održat će se 16. veljače u Končanici – navodi Novotni Golubić. Svima će biti dostupno predavanje o očuvanju jezika.

– U utorak, 8. veljače održat će se predavanje Hrvatski jezik iz one bane mora. Riječ je o zanimljivom predavanju gdje ćemo imati prilike čuti kako se očuvao jedan poseban hrvatski jezik u talijanskoj regiji Molise. Pozivam sve zainteresirane od 17 sati u Savezu Čeha – kaže. Ono što je već postala tradicija ove manifestacije su projekcije čeških filmova.

– U Grubišnom Polju 18. veljače od 18 sati bit će prikazana omiljena češka komedija Teorija tigra iz 2016., a 20. veljače u daruvarskom kinu bit će prikazana komedija Pelišky koja je proglašena jednom od najboljih čeških komedija. Tko voli češki film neka dođe pogledati – poziva. Filmovi će imati i hrvatske titlove kako bi bili razumljivi i onima koji ne razumiju češki jezik. Manifestacija traje do 21. veljače, a bogat program osigurava da svatko može pronaći nešto za sebe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!