Garešničani izložili Orlove, Spectrume i Commodorce

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Sjećate li se Orla i Spectruma? Prisjetiti ih se možete u garešničkom Poduzetničkom inkubatoru u kojem je prije otprilike mjesec dana otvoren muzej informatičke opreme koji je uz pomoć Osnovne škole oformio Informatički klub Virus iz Kapelice. Taj je muzej dijelom nastao jer su članovi Virusa kao hrčci – teško im se odvojiti od stare informatičke opreme, smije se predsjednik Kluba Mario Juretić. Stoga su svoje blago odlučili izložiti, a počasno mjesto je dobilo 15-ak eksponata.

-Mislim da su svi stariji od 40 godina, a iskreno ni ne znam koliko godina ima najstarija konzola. Mislim da su Commodorci najstariji, a onda su Amigas, Spectrum i sve te konzole koje su se na obične televizore priključivale – navodi Juretić.

Iako vremešni, svi eksponati, ističe Juretić, i dalje rade i na njima se i sada može igrati i programirati. Taj garešnički muzej su već obišli osnovnoškolci koji su se na taj način upoznali s tom opremom, ali predsjednik Virusa vjeruje da će veći interes izazvati kod onih malo iskusnijih.

-Mislim da će ipak oldtimerima, a i sam sam u toj grupi, biti zanimljivije. Bit će više komentara i iskustava, pričat će što se desilo kada su programirali ovo ili ono, tako da će muzej više zanimanja izazvati kod starijih – smatra Juretić.

Put ili povratak u informatičku prošlost u garešničkom Muzeju informatičke opreme je besplatan, a pogledati ga možete za radnog vremena Poduzetničkog inkubatora u Lustigovoj ulici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!