Izložba koja dokazuje da je Zagreb uvijek bio u trendu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u petak, 4. ožujka, otvara se izložba “140 godina telefona u Zagrebu”, u povodu 140. obljetnice izgradnje prve telefonske linije i pojave telefona u Zagrebu 1881., samo 5 godina nakon njegova patentiranja u SAD-u.

-Izložba predstavlja vrijedan doprinos boljem poznavanju gospodarske povijesti i povijesti telekomunikacija Hrvatske, te kulturnoj valorizaciji ključnih trenutaka tehničke povijesti i lokaliteta u gradu Zagrebu, ističu iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla koji je u suradnji s HT muzejom iz Zagreba organizator izložbe.

Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja, a iz fundusa tih dvaju muzeja odabrani su najreprezentativniji predmeti koji zorno ilustriraju tehnički razvoj telefonije do danas.

Fenomen telefonije sagledava se kao nezaobilazan civilizacijsko-tehnološki iskorak koji je omogućio brzu razmjenu informacija, uspon industrijskog društva i modernog informacijskog društva, kao i razmjenu mišljenja, ideja i informacija bez koje nije moguća izgradnja modernog demokratskog društva niti odvijanje normalne ekonomske dinamike.

-Praćenje razvoja telefonije u Zagrebu predstavlja dokaz nastojanja da ostanemo aktivni sudionici ključnih svjetskih trendova u komunikacijama, napominje se.

Izloženi predmeti svjedoče o tome kako je telefon od tehnološke novotarije rezervirane za imućne postao neizostavni upotrebni predmet.

Prikazane su njegove konstrukcijske i oblikovne preinake, od prve etape u kojoj su telefonski pozivi ručno posredovani pomoću  telefonistica do današnjih koje koriste moderne digitalne modulacijske tehnike za prijenos razgovora u mobilnim mrežama.

Apostrofiran je doprinos zagrebačke industrije razvoju gradske telefonije, osobito Tvornice telekomunikacijskih uređaja “Nikola Tesla”, te se prati utjecaj rasta broja stanovnika i gospodarske aktivnosti grada Zagreba na rast broja telefonskih priključaka, te veličinu mjesnog, međumjesnog i međunarodnog telefonskog prometa.

-Te varijable su pratile transformaciju Zagreba iz provincijskog gradića Austro-Ugarske u vodeći gospodarski, upravni, kulturni i prometni centar  Republike Hrvatske, dodaje se.

Izložbu prati opširan katalog povijesnog pregleda razvoja telefonije s brojnim autentičnim fotografijama, a bit će otvorena do 24. travnja. (Hina)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!