U Daruvar stiže pedesetak klapašica iz zemlje, ali i svijeta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Da klapska pjesma nije rezervirana samo za more već da i kontinentalke znaju jednako dobro pustiti glas već je dokazala daruvarska klapa Stentoria, a koliko je njihova pozicija na klapskoj sceni jaka dokazuje i seminar ženskog klapskog pjevanja “DA-Klapa” za koji se traži mjesto više. Nakon dvogodišnje prisilne korona stanke ovog se vikenda u Daruvaru održava četvrti po redu seminar koji će okupiti 52 klapašice iz cijele zemlje, ali i jednu voditeljicu klape iz Njemačke. S njima će raditi petero stručnjaka s kojima će izbrusiti dvije pjesme.

-Sve klape su dobile notne materijale mjesec dana ranije. Dolaze na seminar s pročitanim notnim materijalom i onda se radi obrada te pjesme, tzv. dizajn, izrađuju se detalji, donosi se duh otočke pjesme – otkriva voditeljica Stentorie Romana Herout.

Ipak, ovogodišnji seminar ženskog klapskog pjevanja DA-Klapa se razlikuje od prethodnih po tome što je ovog puta naglasak na motivaciji.

-Nakon dvije godine u kojima su mnoge klape ‘zatvorile svoja vrata’ i prestale raditi jer znate da je situacija bila takva da se zbog korone dobar dio nije moglo ni smjelo raditi. Mislim da je kultura prilično devastirana, pa je seminar sada prije svega da motivira ljude da pjevaju i dalje i da se bave kulturom – ističe Herout.

Poznato je, ističe Herout, da je upravo glazba pokretač i da se zbog nje možemo osjećati sretnije i bolje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!