Nakon ‘Tvornice radnicima’, večeras ne propustite nova dva sjajna dokumentarca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Projekcijom filma «Tvornice radnicima» Srđana Kovačevića u prepunoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru otvoren je u subotu navečer 17. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma. Uz scenarista i redatelja Srđana Kovačevića film o tvornici ITAS u Ivancu koju su još 2005. godine «okupirali» radnici i preuzeli njeno upravljanje postavši jedini uspješni primjer takvog načina upravljanja u postsocijalističkoj Europi, film je predstavio glavni protagonist odnosno direktor tvornice Drago Varga.

Festival dokumentarnog filma koji i ove godine ima međunarodni karakter otvorio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, a već 17. po redu DOKUart traje sve do petka, 7. listopada. Ukupno će na 17. DOKUartu bjelovarska publika imati priliku u pogledati devet filmova, od kojih čak tri hrvatske premijere. U Bjelovar stižu tako filmovi iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a prikazat će se i neki recentni naslovi iz svijeta domaće dokumentaristike.

-Dokumentarni film potiče na razmišljanje, inicira debate u društvu, postavlja pitanja bez ambicije da nam daje gotove odgovore. Čak i onda kada se bave nekom aktualnom ili poznatom temom, dokumentarci otvaraju neki novi kut gledanja – istaknula je na otvorenju selektorica festivala Rada Šešić, a večeras (nedjelja, 2. listopad u 20 sati) na programu je drugi dan festivala i publika će imati priliku pogledati dva filma.

«Babajanja» Antuna Zlatka Stolice je kratki i vrlo maštovit, pomalo komičan film o odrastanju, a potom slijedi cjelovečernji film «Dida» bračnog para Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić. Projekciju ovog filma podržalo je Švicarsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, a radnja «Dide» odvija se u Srbiji i Švicarskoj te je to film koji postavlja važna pitanja i autorski je uobličen uz puno razigranosti i nešto tipičnog balkanskog humora.

Ulaznice za projekcije mogu se kupiti u vremenu od 10 do 12 i potom od 19 sati na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra po cijeni od 20 kuna. Pokrovitelji festivala i ove su godine Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar. (sg)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!