Fatalna ljubav Ive Friščića: Kada sam jednom ušla u njegov atelje, više nisam izašla

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

– Upoznali smo se na izložbi u bjelovarskom Gradskom muzeju. Ivo je bio iza mene i prekrasno se smijao. Okrenula sam se da vidim tko se to tako divno smije. Nakon toga mi je Zdravko Lacković rekao da me Ivo želi upoznati i da idemo u njegov atelje. Otišla sam i više nikada nisam izašla iz njegova ateljea. Otada smo živjeli na relaciji Bjelovar – Zagreb. Ja sam bila njegov šofer i vozila sam ga na Akademiju. Zaista sam uživala u tom vremenu – tim je riječima Gordana Friščić, velika ljubav jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara Ive Frišćića, opisala njegove početke. Bila je to ljubav koja je itekako utjecala na njegov likovni izričaj, a bila je i glavni pokretač nastanka monografije Branke Hlevnjak Ivo Friščić – Ciklus Gordana koja je danas, na sam Dan žena, predstavljena u Gradskom muzeju Bjelovar.

Zanimljivo je kako se Friščić bitno promijenio u tih zadnji sedam godina koje je posvetio Gordani. To je svojevrsni šok. Naime, tada on mijenja svoje rukopise. Iako je bio čuven po svojoj preciznosti, ovaj ciklus je čisti ekspresionizam. No u to vrijeme se već osjeća njegov kraj. Osim toga, rijetko koji slikar u Hrvatskoj je poput Ive Friščića posvetio cijeli jedan ciklus svojoj ženi. Isto tako, kako je to već bilo vrijeme Domovinskog rata, kroz njeno lice slika trobojnice, križeve i sve ono što je htio izraziti kao podršku braniteljima za spas i obranu Hrvatske – kazala je uoči predstavljanja monografije njezina autorica Branka Hlevnjak dodavši kako ju je upravo Gordana Friščić potaknula na stvaranje ove monografije.

-Ivo Friščić bio je legenda u umjetnosti. Zaista sam sretna što se kroz ovu monografiju vidi sva ljubav koju je Ivo osjećao prema meni. Ja sam 30 godina udovica, no moj Ivo je stalno uz mene. Zajedno smo 24 sata pa i kad spavam – istaknula je Gordana Friščić.

 

Autorica sa zanimljivom monografijom

 

Fatalna Goga bila je Friščićeva muza

 

Brojni Bjelovarčani stigli su na predstavljanje

 

Promocija je održana u Gradskom muzeju Bjelovar

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!