[FOTO] PAKRAC: Otvorena izložba ‘Kronika hrvatske gluposti’ Nika Titanika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Otvorenje retrospektivne izložbe jednog od najpoznatijih i najproduktivnijih hrvatskih karikaturista, Nika Titanika (Nikole Plečka), u Muzeju grada Pakraca 10. ožujka izazvalo je veliku pozornost javnosti. Unatoč kišovitom vremenu, brojni posjetitelji okupili su se u muzejskom prostoru kako bi razgledali zanimljivu izložbu pod nazivom “Kronika hrvatske gluposti”, koja će biti otvorena do 1. travnja.

Ova izložba predstavlja sjajnu priliku za pregled najboljih karikatura Nika Titanika nastalih u posljednjih 29 godina njegovog profesionalnog djelovanja. Na izložbi se mogu vidjeti prve nacrtane i objavljene karikature, nagrađene karikature te one koje su izazvale najviše komentara, ali i recentni radovi koji su dobili priznanje kritike i publike.

Kustosica Sonja Švec Španjol predstavila je Nika Titanika kao lucidnog kroničara aktualnog vremena, čiji britki humor ukazuje na neuralgične točke društva i države. Njegove karikature provociraju reakciju, što ne dopušta pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice, koje se često prihvaća kao normalno. Ova izložba potvrđuje da je karikatura i dalje vrlo relevantna u suvremenom svijetu te da umjetnost poput ove može imati snažan društveni utjecaj.

Ravnateljica Muzeja grada Pakraca, Jelena Hihlik, iskazala je veliko zadovoljstvo što su imali priliku predstaviti bogato i raznovrsno djelovanje Nika Titanika zainteresiranoj javnosti, a gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević službeno je otvorila izložbu te izrazila podršku ovom umjetniku i njegovom djelu.

U sklopu otvorenja, Nik Titanik je predstavio svoj prvi strip album pod nazivom “1573.”, koji je izdao krajem 2019. godine. Posjetitelji su imali priliku prelistati ovaj izvrstan strip, a zainteresirani su mogli kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom ili posvetom po želji.

Ova retrospektivna izložba je nešto što ne smijete propustiti. Ako želite vidjeti svijet kroz oči Nika Titanika, posjetite Muzej grada Pakraca prije nego što izložba završi 1. travnja. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!