Djeca učila o prednostima, ali i zamkama interneta, a pronašli vremena i za lovicu i gumi-gumi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji informativnog portala Klikni.hr te uz potporu Agencije za elektroničke medije u Bjelovaru je ovih dana održan niz radionica o medijskoj pismenosti, objedinjenih u projekt ‘Surfaj sigurno’. Na radionicama su sudjelovali učenici nižih razreda osnovne škole kojima su se kroz niz aktivnosti približile važne teme vezane uz ponašanje na internetu.

-Djeca danas odrastaju uz moderne tehnologije i jako je važno da već u najranijoj dobi nauče kako ih pravilno koristiti. Jer, bez obzira na činjenicu da su nam one uvelike olakšale svakodnevicu, imaju i svojih loših strana. Posebice kad govorimo o korištenju interneta i društvenih mreža. Stoga je iznimno važno da djeca usvoje pravila ponašanja na internetu te da znaju kako se zaštiti od potencijalnih opasnosti – kazala nam je voditeljica projekta Slavica Trgovac Martan.

U sklopu radionica obrađen je čitav niz tema. Među ostalim bilo je riječi o sigurnosti na društvenim mrežama, cyberbullyingu, online učenju i računalnim igrama.

-Prije svega, o svakoj od ponuđenih tema puno smo razgovarali, pri čemu se pokazalo da djeca su se djeca već imala priliku sama otkriti neke prednosti interneta, ali i potencijalne zamke. Puno smo učili kroz zabavu, rješavali smo razne mozgalice, upitnike, istraživali internet i slično. Cilj svake radionice bio je da djeca sama donesu zaključak kako je većina aktivnosti koju možemo odraditi online ipak zabavnija uživo, bilo da je riječ o učenju, igri, razgovoru. Stoga smo svaku radionicu zaključili nekom od tradicionalnih igara, kao što je preskakanje užeta, gumi-gumi, nogomet, lovica i sl. – kaže Trgovac Martan.

Sve aktivnosti su se, uz dozvolu roditelja malenih polaznika, snimale te su na kraju projekta nastala dva video uratka koje je producirao Ivan Ileković, a kruna projekta bila je predstavljanje filma i prezentacije koje su sami polaznici napravili roditeljima.

Sami polaznici radionicama su dali – čistu peticu!

-Bilo mi je jako zabavno i naučili smo puno korisnih stvari, recimo, da ne smijemo prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo od osoba koje ne poznajemo – kazala nam je Anja Lamza, jedna od polaznica.

Iako su, s obzirom na online nastavu, polaznici već jako dobro upoznati s učenjem uz pomoć interneta, i na radionicama su o toj temi doznali neke nove stvari.

-Moramo paziti s kojih stranica ćemo koristiti podatke koji su nam potrebni za školu jer na internetu ima i puno netočnih podataka – kazao nam je Jan Povh.

Što su još vrijedni mališani naučili u sklopu projekta ‘Surfaj sigurno’, pogledajte u video uracima.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!