Prije šest godina vratila se omiljena bjelovarska pljeskavica… Evo gdje ju možete kupiti danas

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Dan grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja 2017. godine predstavljen je povratak omiljene pljeskavice starijih Bjelovarčana – Majburgera. Pljeskavica po recepturi poznatog bjelovarskog akademika kulinarstva Branka Ognjenovića Medenog, zahvaljujući entuzijazmu mesnice “Šiki” i pomoći Grada Bjelovara vratila se nakon 20 godina izbivanja s bjelovarskih tanjura.

Majburger svoje ime duguje svojoj tvornici “5. maj” koja ga je proizvodila od davne 1983. sve dok nije maknut s tržišta 1997. godine. Dvadeset godina kasnije, “otac Majburgera” Branko Ognjenović predstavljao je njegov javni povratak povodom Dana grada Bjelovara gdje je prodano više od 1000 porcija Majburgera, što na kraju ipak nije bilo dovoljno te su neki svejedno ostali gladni.

Nešto nakon promocije, 16. listopada 2017. godine vraćen je u prodaju te se prodaje još i danas. Proizvodi ga mesnica “Šiki” iz Bjelovara, a u prodaji je u istoimenoj mesnici kao i u trgovini “Bilogorska košara” po cijeni od 5,90 za paket od 450 grama.

– Kvaliteta je i dalje neupitna, ali mislim da je u današnje vrijeme za neku veću proizvodnju najbitnija cijena, a Majburger ne može biti kao nekad pristupačan i jeftin – rekao nam je vlasnik mesnice “Šiki” Ivica Šikač te dodaje – Glavni i osnovni problem je što su ljudi osamdesetih godina navikli na Majburger koji se jeftino prodavao u velikim količinama, ali stvar je u tome što je cijena junetine nekad bila puno puno niža i povoljnija.

– Druga stvar je to što je PDV na smrznutu hranu 25 posto, a on se smrzava što je veliki problem. Da je PDV na svu hranu kao na svježu hranu, Majburger bi u startu bio dva eura po kili jeftiniji što je poprilično – rekao nam je Šikač.

Majburger je i dalje ostao vjeran svojoj recepturi te se i dalje proizvodi od domaćeg junećeg mesa, a razlog zbog kojeg možda nije zaživio kako su neki očekivali je upravo cijena kvalitetnog domaćeg mesa.

– Nekad se Majburger proizvodio od prednjih četvrti, što je super sirovina za burgere, koje su ostajale nakon što se po dobroj cijeni zadnja četvrt izvezla u Italiju. To su bile velike količine, a naravno, tu su i troškovi proizvodnje koji su u velikim tvornicama manji – objašnjava Šikač.

– U mesnici svakodnevno prodajemo Majburgere, nisu to nikakve ogromne količine, ali još uvijek mi znaju doći ljudi koji žele onaj Majburger kojeg se sjećaju iz djetinjstva – dotakao se trenutne prodaje naš sugovornik te dodaje – To se nekad radilo preko Sindikata, uzimalo se na rate I to su bile strašne količine, dnevna proizvodnja je bila oko šest tona.

– Ovo je jedna priča koja je priča za sebe, tu na našem području bilo je jako prihvaćeno I prepoznato, pogotovo zato jer su mnogi ljudi živjeli od tog Majburgera, što seljaci, što ljudi koji su radili u Bilogori – zaključio je priču o Majburgeru Ivica Šikač.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!