Mliječna kožica vam se dogodila tisuću puta, a još uvijek ne znate zbog čega nastaje? Razlog je fascinantan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bilo da kuhate puding, vruću čokoladu ili pripremate neki umak, zagrijavanje mlijeka uobičajeni je postupak. No, jeste li se ikada pitali što uzrokuje pojavu tanke mliječne kožice? Naime, riječ je o prirodnom fenomenu koji je prilično fascinantan i zagonetan.

S obzirom da se mlijeko sastoji od masti, bjelančevina i vode, sva tri elementa različito reagiraju pri zagrijavanju. Kako temperatura postepeno raste, proteini se (najviše kazein i sirutka) kreću razvijati i stupati u interakciju s mliječnim mastima. Komponente se potom dižu na površinu i za vrijeme isparavanja vode stvaraju tanak, kohezivan sloj, poznatiji kao mliječna kožica.

Isparavanje vode s površine mlijeka uzrokuje toplina, ostavljajući iza sebe koncentrirane proteine i masnoće koje tvore kožu, dok su za njezino formiranje odgovorni kazein i proteini sirutke, jer se pod utjecajem topline zgrušavaju.

Itekako je fascinantno što mliječna kožica djeluje kao prirodna barijera, odnosno usporava daljnje isparavanje iz mlijeka. Kožica je u potpunosti sigurna za jelo, a ako pri kuhanju želite spriječiti njezinu pojavu, mlijeko treba zagrijavati sporo, na vrlo niskoj temperaturi. Također, na lonac u kojem se kuha mlijeko možete staviti poklopac ili pak mlijeko za vrijeme kuhanja redovito miješati, što će sastojke održati raspoređenim i tako spriječiti taloženje kožice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!