Za 120 eura cijelo janje, a u Gudovcu 45 po kili: Je li hrana na Sajmu preskupa?
Nakon što smo objavili vijesti o cijenama hrane na ovogodišnjem Proljetnom sajmu u Gudovcu, naši su čitatelji zasuli našu Facebook stranicu komentarima, a najviše reakcije izazvale su po mnogima previsoke cijene janjetine.
“Za puno manje para doma napravim kvalitetnije i finije,” komentirao je Anđelo, nezadovoljan omjerom cijene i kvalitete. Posebno je kritizirao brzinu pripreme hrane koja, prema njegovom mišljenju, narušava ukus ponuđenih specijaliteta.
No nisu svi posjetitelji jednako kritični. Vedran smatra da su “cijene ok”, dodajući filozofski: “Neznam dje ima šta jeftinije… kom je skupo jede kod kuće i dobro.” S druge strane, Željko upozorava na kvalitetu mesa, posebno kada je riječ o uvoznim proizvodima iz “dubokog leda”.
Sajamski prostor – pun ili prazan?
Neki komentatori, poput Vlade i Štefice, primijetili su slabu posjećenost sajma, što pripisuju visokoj cijeni ulaznice od 5 eura i lošem vremenu.
“Sajanski prostor prazan… Petak 12 sati??”, čudio se Vlado.
“Ukratko, dernek 🤣”, sažeo je Igor svoje dojmove o cijelom događaju.
U Njemačkoj jeftinije
Stjepan je podijelio svoje iskustvo iz Njemačke: “Prošli vikend sam kupio 3 odojka za 220€ od seljaka… Koliko onda vi plaćate to prase kada naplaćujete 45€ pečenja kilu??”
Slično razmišlja i korisnik Black Raven koji je izazvao najviše rasprave svojom tvrdnjom: “Za 120-130 eura imam cijelo janje, pečeno, narezano i dovezeno. Domaće, znam di je travu paslo…. Na ovih vaših 45 eura za kilu koja će bit puna kostiju se mogu jedino nasmijati.”
Ova je tvrdnja izazvala živu raspravu s Mariom, uzgajivačem janjadi, koji tvrdi da “janje od 30 kg i to živo je 180 eura”, te da je trenutna cijena na njegovom pragu “6 eura po kili i nikad nema dosta”.
Filozofski osvrti na sajamske cijene
Neki komentatori ponudili su filozofska promišljanja o cijeloj situaciji. Miroslav je podsjetio na staru narodnu mudrost: “Opet ona stara – dok je ovaca, bit će i vune…🤷”
Tihomir nije štedio riječi: “Kako se ljudi bogate na budalama”, dok je Mario to jednostavno nazvao “porezom za budale”.
“Nek jede tko hoće i tko ima para, šta nas sirotinju briga! Mi ni na sajam ne moramo ići!” pomirljivo je zaključila Višnja.
Lidija je ponudila pak drugačiju računicu: “Bolje 1 kg janjetine nego 4 porcije bilo kobasica, bilo ćevapa.”
Bez obzira na različita mišljenja, čini se da će tradicija sajamske gastronomije opstati, a rasprava o cijenama vjerojatno će se nastaviti i sljedeće godine. Jer, kako bi rekao naš mudri komentator Dražen: “Znači ko nema nebude jeo najesti će se doma prije neg što ide ko ima bude i to je to.”