Ova namirnica neizbježan je dio blagdanskog stola, evo koje zdravstvene dobrobiti nosi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Blagdanski stolovi našeg područja nepotpuni su bez hrena. Radi se o biljci oštrog okusa i intenzivnog mirisa koja se koristi kao začin, a manje je poznato da sadrži mnogobrojne zdravstvene dobrobiti. Sve zdravstvene dobrobiti ove zanimljive biljke otkrila nam je nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

-Hren se ističe visokim sadržajem vitamina C za kojeg već znamo da igra ključnu ulogu u održavanju snažnog imunosnog sustava. Osim vitamina C, hren sadrži i mineralne tvari, naročito kalij i magnezij, a ima i nešto kalcija što doprinosi očuvanju ravnoteže elektrolita i normalnom radu mišića – tumači Crnković.

Kad govorimo o hrenu, sugovornica ističe kako nikako ne smijemo zaboraviti na spojeve sumpora koji su specifični za hren i daju mu onaj specifičan intenzivan miris.

-Hren se posebno ističe spojevima sumpora koji imaju glukozinolate koji se razgrađuju u tvari pikantnog okusa i jakog mirisa. Sadrži i izotiocijanate, specifičan spoj u hrenu koji djeluje kao prirodno sredstvo za čišćenje dišnih puteva – pojašnjava nam nutricionistica.

Osim svoje duge tradicije u kulinarstvu, hren se zbog svog intenzivnog mirisa koristio i u narodnoj medicini.

-Nije slučajno da se hren stoljećima upotrebljavao kao dio prirodnih pripravaka za olakšavanje tegoba dišnog sustava. U Europi se koristi od srednjeg vijeka, a u narodnoj medicina su ga smatrali i prirodnim antibiotskim sredstvom – tumači Crnković.

Iako je hren kod nas popularna i dobro znana namirnica, u nekim dijelovima svijeta još uvijek se radi o egzotičnoj namirnici.

Usprkos svom intenzivnom okusu, hren mogu konzumirati i oni koji malo teže podnose takve namirnice, potrebno je uključiti samo malo kulinarske mašte.

-Imajte na umu da je hren moćno oružje u vašoj kuhinji i zbog svoje jačine preporučuje se umjerena konzumacija osobama koje imaju osjetljiv želudac. Međutim, uz pravilnu primjenu može postati vaš saveznik u jačanju imuniteta, podršci dišnom sustavu i obogaćivanju okusa vaših omiljenih jela. Možete ga pomiješati s malo vrhnja pa na taj način pripremiti zanimljiv umak koji vam može obogatiti jelo – zaključila je bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!