Majstori kucanja pisanica otkrivaju: Evo zašto treba ‘liznuti’ tuđe jaje!
Jedan od najveselijih i najpoznatijih uskrsnih običaja, osobito među djecom, ali i odraslima koji ne odustaju lako od pobjede, svakako je kucanje uskrsnih jaja. Uz šarenilo boja i miris delicija, ova igra već generacijama okuplja obitelji za stolom u prijateljskom, ali i natjecateljskom duhu.
Od kud potječe običaj kucanja jaja?
Običaj potječe iz kršćanske simbolike Uskrsa, gdje jaje predstavlja novi život, uskrsnuće i pobjedu života nad smrću. Kucanje jaja simbolizira “sudar” staroga i novoga, gdje pobjedničko jaje ostaje cijelo, baš kao što je Krist “pobijedio” smrt i iz groba izašao nepovrijeđen. Ovaj običaj prisutan je u mnogim zemljama, a ponegdje se čak održavaju i natjecanja.
Koje jaje pobjeđuje?
Pobjednik je onaj čije jaje ostane neoštećeno nakon što je drugo razbijeno. No oni upućeniji tvrde kako ovo nije sve stvar sreće jer znanost tu ima što reći.
Naime, ljuska jaja varira po debljini i čvrstoći, i to ovisno o vrsti peradi, prehrani, pa čak i dobi koke. Ona manja često imaju deblju ljusku od velikih pa su mnogi “iskusni igrači” skloni birati manja, čvršća jaja iz domaćeg uzgoja.
Tehnike kucanja – udariti prvi ili čekati?
Poznavatelji tematike kucanja jaja kažu kako “branič”, odnosno onaj koji mirno drži jaje, često ima prednost jer može postaviti jači kraj jajeta, a to je obično onaj špicasti i ublažiti udarac. S druge strane “napadač” mora precizno ciljati i tempirati snagu. Prejaki udarac može razbiti oba jajeta, a preslab neće napraviti štetu.
Iskusni igrači koriste trikove poput skrivenog ojačanja ljuske, recimo, kuhanjem u slanoj vodi, biranja jajeta sa šiljatim krajem ili držanja jajeta pod određenim kutom kako bi se sila udarca ravnomjernije rasporedila.
Kad je pak riječ o idealnom kutu za kucanje jaja, cilj je maksimalno rasporediti silu udarca po ljusci vlastitog jajeta, a istovremeno koncentrirati udarac na najslabiju točku protivničkog jajeta.
Praksa kaže kako je najčvršći dio jajeta njegov vrh i upravo se zato taj kraj najčešće koristi. Uzimajući u obzir zakone fizike, ako držite jaje pod kutem od otprilike 45 stupnjeva, šiljak prema gore, smanjujte šansu da vaš špic primi puni udarac jer se udarna sila raspoređuje bočno po ljusci. S druge strane, ako jaje držite okomito, sav udarac ide ravno u vaš vrh što može biti riskantno.
Stupnjevi su važni
U konačnici, optimalno je jaje držati pod 45 stupnjeva, odnosno šiljasti vrh prema gore i blago nagnuto prema protivniku. Jaje držite čvrsto tako da se ne pomiče u trenutku udarca jer to smanjuje apsorpciju sile. Također, ako napadate, pokušajte lagano “liznuti” tuđi špic jer nije stvar u snazi već u preciznosti. I da odmah pojasnimo, ne mislimo na doslovno lizanje, već “liznuti protivnikovo jaje” znači lagano dodirnuti špic protivničkog jajeta s ciljem da ne ispucate cijelu snagu odjednom, testirate čvrstoću kao kad boksač ispruži ruku i “osjeti” gard protivnika ,i najvažnije, precizno pogodite slabu točku bez da svoj vrh izložite velikoj sili.
Neki znalci daju i dodatni savjet i kažu da ako zarotirte jaje i čujete lagano “zveketanje”, znači da je kuhanje bilo loše i jaje ima zračnih džepova, što ga čini slabijim pa treba birati ono koje zvuči “puno”.
U svakom slučaju, kucanje jaja je više od igre. Ono je spoj tradicije, simbolike i malih taktičkih trikova. Bilo da ciljate na pobjedu ili samo uživate u obiteljskoj zabavi, ne zaboravite da je najvažnije sudjelovati… i pojesti ono razbijeno jaje!