Zasadite vrt kao profesionalac: Donosimo savjete domaćih uzgajivača koji zlata vrijede
Malo po malo i stigao je i svibanj, a to znači da oni koji žele zasaditi vrt sada trebaju zasukati rukave i baciti se na posao. Sezona presadnica je počela, a i bjelovarskom tržnicom dominiraju bujni, raskošni, zeleni flanci.
-Ima paradajza, tikvica, krastavaca, lubenica, dinja, paprike, kupusnjača svih vrsta, celera, peršuna, salate, ima svega – kaže nam prodavačica s bjelovarske tržnice.
Do bogate ponude međutim nije bilo lako doći, iza svake sadnice, svakog flanca krije se puno uloženog truda. Srećom ove godine nije bilo potrebno više grijanja nego prethodnih.
-Čak i nije. Drugi mjesec i do polovine trećeg nismo ni ložili nego kada su kasnije došli minusi morali smo ložiti, ali ove godine je uglavnom bilo dosta dobro – kaže Tatjana Gunjača iz Prnjavora kod Kapele.
Oni koji ne griju plastenike morali su primijeniti alternativne metode zaštite kako bi im trud ne bi propao. Među njima i Terezija Matić iz Brezovca kod Bjelovara.
-Agrilom pokrivamo svaku večer, preko dana otkrivamo, pa navečer opet pokrivamo jer je bilo mraza. Nemamo grijanje u plastenicima, nismo ga napravili do sada, a sada u stare dane ne kanimo ulagati – kaže gospođa Terezija.
Cijene i potražnja
No, i ove su sezonu u samu proizvodnju morali uložiti više. Ulazni troškovi su u uzlaznoj putanji.
-Sve nam je otišlo gore, ali mi smo još uvijek na istoj cijeni kao lani, držimo to nekako – kaže Gunjača.
Cijene na razini kao i prošle godine drži i Matić.
-Sadnica paradajza je 80 centi, zeljanice i paprika su 30 centi, začini i krastavci su sadnice po jedan euro – navodi naša sugovornica.
Svjesna je da novca kod njenih kupaca nema previše.
-Gledajući ovako i sada je skupo. Ja da kupujem i meni je skupo, ali nitko ne razumije koliko smo mi uložile, u tome je problem, ali sretni smo da ide ovako kako ide – iskrena je Matić.
Prodaja presadnica ide.
-Traže se paradajz, paprika, krastavci, za drugo je još rano, ali ide, polako ide – navodi Gunjača.
Trebaju li se presadnice kupovati baš tim redom ili se s nečim ipak brza?
-Brzaju ljudi. Prvo sade paradajz, a onda se tek poslije traže salate i zeljanice, a trebalo bi biti obrnuto, ali ljudi kao ljudi, čim malo zasija sunce izvuče nas odmah van – smije se Matić.
S prvim upornijim zrakama mi smo već mislima u ljetu i rajčici. No, bez obzira što sadili prvo, a što zadnje za sve trebamo raditi jer nema kruha bez motike ili bolje rečeno nema zelja, kelja i rajčica bez motike i još nečega.
-Treba se brinuti o njima, dakle treba prihrana, treba zalijevanje, treba kopanje. Ako netko misli da će posaditi presadnice i poslije brati povrće, a ne ići u vrt prije toga, ništa od toga. Neće samo, mora se i okopati nekada, ne može biti u travi – otkriva tajnu vrta gospođa Tatjana.