Šampionke iz Gudovca: Otkrivamo tko su Slavonka Petra i Zagorka Suza i po čemu su posebne
Kruna Državne stočarske izložbe koja se održava u sklopu Jesenskog međunarodnog sajma je izbor šampionki simentalske i holstein pasmine. Aukcijskom dvoranom Bjelovarskog sajma prošetalo je osam holsteinki i 25 simentalki, a najboljom u holstein pasmini proglašena je Petra s Farme Salaš iz Marijanaca. Petra je stara 16 mjeseci i još nije bila steona.
– Ona je danske genetike u nekoliko generacija, u Danskoj su joj preci nagrađeni i ona je tako još jedna nagrađena životinja iz vrlo, vrlo kvalitetnih linija danskog uzgoja – ponosno šampionku opisao veterinar Farme Salaš Dominik Prevuršek.
Krave s te farme u prosjeku u 305 dana laktacije daju 11300 litara mlijeka, pa vjeruju da ni Petra neće razočarati.
Simentalska šampionka
U brojnijoj konkurenciji simentalki pobjedu i šampionsko zvono odnijela je Suza OPG-a Domitran iz Martinščine.
– Pobjednica je prekrasna, stara je 2,5 godine, dnevno daje 40 litara, dakle oko devet tisuća litara godišnje – opisuje ponos njihove staje mladi gazda Josip Domitran.
Obitelj Domitran ima 60 krava, 40 junica i 15 bikova. Uz cijenu mlijeka od 52 centa s PDV-om bez junica i bikova ne bi uspjeli opstati, ali od krava i mljekarstva se ne daju.
– Što nas drži? Ne znam kaj da vam kažem. Budućnost, možda danas, sutra bude bolje kaže Domitran.
Puno je problema u sektoru mljekarstva, puno je onih koji su kravama rekli zbogom, pa ni Državnu stočarsku izložbu u tom dijelu nije lako organizirati, ali uz trud i entuzijazam ponajprije stočara njeno održavanje nije dovedeno u pitanje.
– Najbitnija je želja, volja i entuzijazam uzgajivača. Od srca im zahvaljujem jer svi drugi napori nas koji smo uključeni ne bi urodili plodom da nema dobre volje naših uzgajivača. Posebno zahvaljujem uzgajivačima simentalske i holstein pasmine koji trebaju uložiti više truda i brige oko životinja od drugih – ističe voditelj Centra za stočarstvo HAPIH-a Zdenko Ivkić.
U izboru šampionskih zvona sudjeluju oni najbolji i oni koji to žele postati koji se za izložbu pripremaju i po mjesec dana, a unatoč brojnim izazovima ostala im je doza optimizma u bolje mljekarsko sutra.