Preokret na tržištu: Jesu li pijevci postali nova delikatesa, hoće li zamijeniti janjce i odojke?
Jedan od rijetkih preostalih stočnih sajmova je onaj u Bereku na kojem su se i ovoga tjedna prodavali odojci, janjci, telci, junad i pijevci, a pomalo neobično cijena odojaka i pijevaca bila je jednaka. Za odojke se ovisno o težini plaćalo tri do tri i pol eura po kilogramu žive vage, a za pijevce tri. Prošlog su tjedna pijevci bili čak i skuplji, ali to nije zato što su oni naglo postali dragocjena roba već se cijena odojaka strmoglavila.
-Niska je cijena odojaka i puno ih se pojavljuje. Na svakom sajmu ih ima jako puno, sa svih strana ih voze, od Dubice čak ljudi voze odojke, jako puno ih ima i zato je takva cijena – objašnjava voditelj sajma Vlado Krpan.
“Poplava” odojaka je pak dijelom i odraz stanja u govedarstvu.
-Ljudi su prodali stoku, prodali su krave, ne tove bikove i krenuli s uzgojem krmača, odojaka, janjaca, ovaca – drži voditelj berečkog stočnog sajma.
No, i trženje pijevcima koji su nenadano došli u fokus pamti bolje dane. Do nedavno tovljeni pijevci su se plaćali od tri i pol do četiri eura, a domaći od tri do tri i pol, a sada je cijena za sve tri eura po kilogramu žive vage.
-Puno ih ima, ne može ih kupac sve ni potovariti jer ne vozi puno. Još uvijek su vrućine, sparine, pa mu dosta u gajbama ugine do dolje do Dalmacije – kaže Krpan.
Dio uzgajivača se tako sa sajma vraća s grlima i kljunovima s kojima su došli i čekaju povoljnije tržišne uvjete.