Rujan donio berbu desetljeća: Nadohvat ruke imamo vina svjetske klase, evo što kažu naši vinari
Živo je ovih dana u vinogradima u kojima je u tijeku berba grožđa. Sa svog jednog hektara odradio ju je čazmanski vinogradar Ivica Brnjanec, a nakon što mu je lani sve grožđe obrao mraz sada se nema na što žaliti.
-Prinosi su manji zato što je lani bilo mraza, a mraz nije šteta za jednu godinu nego se osjeti čak i dvije, zato su prinosi bilo malo manji. Neke sorte su podbacile, druge su bile bolje i mi smo zadovoljni – kaže taj iskusni čazmanski vinar.
Rukave je zasukao i bjelovarski vinar Jan Vnouček kod kojeg je berba graševine, rajnskog rizlinga i žutog muškata na četiri hektara u Kapeli u punom jeku. Za razliku od prošle godine kada je berba krenula nikada ranije i kada su vodili borbu s visokim temperaturama i pretoplim grožđem, ove je to uobičajenijim rokovima.
-Definitivno je bolje nego prošle godine, normalne su temperature sirovine koja ulazi u proizvodnju tako da je dosta lakše za raditi, enološki je godina manje zahtjevna nego lani – kaže Vnouček.
Vremenski ekstremi i bolesti su ih zaobišli, ali sada vode borbu s drugim problemom – beračima, odnosno nedostatkom istih.
-Mi imamo prijatelje, kumove koji nam pomažu brati. Neki imaju strojnu berbu, sve više se vinari služe strojevima da mogu pobrati, ali manjima vinarijama je to preskupo – kaže predsjednik udruge Bregovita Hrvatska Miroslav Polovanec.
Čeka nas odlična vinska kapljica
Ovako ili onako grožđe će biti pobrano, a glavno je da se ima što brati. Godinom je zadovoljan Vnouček.
-Prinosi su solidni, grožđe je kvalitetno, zdravo, tako da nema nekih problema – ističe taj vinar.
Problema nema ni na garešničkom području.
-Cijelo ljeto je bilo malo normalnije nego dosadašnjih godina tako da su prinosi dobri, grožđa svugdje ima dosta, dobro je rodilo – zadovoljan je predsjednik garešničke vinogradarske udruge Matija Žabić.
Imaju razloga i za pjesmu među trsovima pogotovo jer su i parametri i kvaliteta odlični, pa vinari bregovite Hrvatske kažu da je ovo berba desetljeća i očekuju vina za pamćenje.
-Možemo reći za vina berbe 2025. da će biti izuzetna zbog sklada šećera i kiseline, šećeri su visoki, visoke su i kiseline i bit će vino jako aromatično i pitko kakvi su sada i svjetski trendovi – najavljuje Polovanec.
Samo ako sve ne pokvare u podrumu.
-Od dobrog grožđa se uvijek može napraviti i loše vino tako da se sada treba potruditi u podrumu da se iz te berbe i grožđa izvuče maksimum – napominje Žabić.
Tako dok jedni sa škarama kreću u vinograd dovršiti berbu, drugi već nadziru vrenje u podrumu i vesele se uspješnoj godini i odličnoj kapljici.