
Nutricionisti otkrivaju: Ovo jesensko zlato nije vino, ali zdravlju čini čuda
Iako su berbe, osim onih kasnih sorti, uglavnom završile, sezona grožđa i dalje traje. U našim krajevima više je od samog voća, simbol je jeseni koji u vrijeme berbe u vinograde okuplja i spaja mnoge sudionike procesa pretvorbe grožđa u vino. U vrijeme dok još uvijek traje iščekivanje Martinja, kontaktirali smo nutricionisticu Margitu Zlatić Crnković kako bismo saznali koje to sve zdravstvene dobrobiti skrivaju grožđe i mošt.
-Grožđe je izvrstan izbor prirodnih šećera koja pružaju brzu energiju, ali je bogato i vitaminima. Uz vitamin C, grožđe sadrži i vitamin K koji je važan za koagulaciju krvi, zdravlje kostiju, a tu su i vitamini B kompleksa koji podržavaju metabolizam – pojašnjava nutricionistica.
Osim vitamina više skupina, grožđe se može pohvaliti i mineralnim tvarima.
-Od mineralnih tvari ističu se kalij, bakar i mangan koji su prisutni u značajnim količinama. Valja napomenuti antioksidativnu zaštitu kao možda i najvažniju karakteristiku grožđa. Reservatol, kvercetin i drugi polifenoli djeluju kao snažni antioksidansi i nalaze se u kožici grožđa – dodaje Crnković.
Iako grožđe sadrži dosta prirodnih šećera, nutricionistica poručuje kako to nikako nije namirnica koju treba ignorirati ili izbaciti iz prehrane. Ključ je, kaže, u umjerenosti. Umjeren treba biti i sa svježe cijeđenim sokom od grožđa – moštom.
-Ja za mošt volim reći da je tekuće zlato jeseni jer svježe cijeđeni mošt zadržava sva dobra svojstva svježeg grožđa uz iznimku prehrambenih vlakana. Bogat je prirodnim šećerima koji daju trenutnu energiju, ali i antioksidansima koji podržavaju zdravlja. Moramo napomenuti da mošt sadrži značaju količinu prirodnih šećera tako da osobe koje imaju dijabetes ili paze na unos šećera ne smiju pretjerivati. Preporučuje se jedna čaša, oko 2 deci dnevno – savjetuje sugovornica.
Sezonu grožđa i mošta svakako treba iskoristiti, ali zapamtite da ne treba pretjerivati jer, osim što grožđe i mošt sadrže dosta prirodnog šećera, uskoro će i Martinje.




