Cijene automobila drastično porasle u odnosu na one iz 2002. godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Analitičari JATO Dynamicsa napravili su studiju koja se bavi proučavanjem odnosa cijena automobila u vremenskog periodu od 18 godina. Analitika je obuhvatila dva popularna segmenta automobila, odnosno male i kompaktne automobile.

Kod malih automobilima kao što su VW Polo, Ford Fiesta ili Opel Corsa, prosječne prodajne cijene porasle su za 59 poste između 2002. i 2020. godine. Početkom tisućljeća mali gradski automobili koštali su prosječno oko 13.000 eura, dok je njihova prosječna cijena 2020. godine iznosila gotovo 21.000 eura.

U istom su vremenskom periodu naglo porasle i cijene kompaktnih automobila kao što su VW Golf, Ford Focus ili Opel Astra. Kompaktni automobili prije 18 godina koštali su prosječno 18.400 eura, dok je njihova prodajna cijena 2020. godine iznosila 30.000 eura. Ako ovu razliku izrazimo u postotnom omjeru dolazimo do podatka da su cijene kompaktnih automobila u tih 18 promatranih godina porasle za nevjerojatnih 63 posto.

Bitno je naglasiti da su danas svi ti automobili veći nego prije, sigurnosne su tehnologije daleko razvijenije, a tu su i infotainment i svi skuplji dodaci, ali opravdavaju li te činjenice baš ovoliko povećanje cijene, to prosudite sami.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!