Izabrano novo vodstvo Hrvatske zajednice županija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u Zagrebu održana Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija na kojoj je izabrano novo vodstvo nacionalnog udruženja županija. Skupštinom je predsjedao koprivničko-križevački župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice. Članovi Skupštine podržali su kandidaturu te za novog predsjednika izabrali župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, dok je župan Koren dobio novi mandat za obnašanje dužnosti potpredsjednika Zajednice. Novoizabrani predsjednik istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, ali i suradnje s Vladom RH.

– Redovni sastanci s premijerom Plenkovićem prinijeli su pozornosti sve aktualne izazove s kojima se susrećemo, bilo da se radi o operativnim programima unutar Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije ili povjeravanju poslova ureda državne uprave. Intenzivno radimo na gorućem pitanju rješavanja javnog linijskog prijevoza, centrima za gospodarenje otpadom i rješavanju pitanja upravljanja nekretninama – rekao je Marušić.

FOTO: Kristijan Toplak

Uzvanicima se obratio i potpredsjednik HZŽ-a župan Koren koji je zahvalio na povjerenju te kazao kako vjeruje da će Zajednica i dalje donositi važne odluke za dobrobit građana te kvalitetno surađivati s lokalnom, regionalnom i nacionalnom vlasti.

– Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Primjena načela supsidijarnosti i stvaranje društva po uzoru na mnoga europska, ostaju naš cilj kojemu težimo – istaknuo je Koren.

FOTO: Kristijan Toplak

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je kako je decentralizacija u kontekstu povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama krenula upravo iz dijaloga župana i Vlade. Podsjetio je da Nacionalni plan oporavka i otpornosti županijama nudi brojne prilike koje će potaknuti njihov daljnji razvoj.

U Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija imenovani su svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, a Nacionalni odbor čine zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković. Današnjoj Skupštini prisustvovao je i predsjednik Županijske skupštine KKŽ Damir Felak.

Uz aktivnosti na nacionalnom planu, Hrvatska zajednica županija aktivno djeluje i izvan okvira Hrvatske kroz brojna europska udruženja i kao dio europskih institucija, a posebnu suradnju njeguje i sa Savezom vojvodstava Republike Poljske.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!