Manje antibiotika, manje pesticida, manje hrane, manje poljoprivrednika?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Građani će dobiti zdraviju hranu, okolišni otisak poljoprivrede će se smanjiti, a poljoprivrednici će moći računati na pravedniju zaradu, obećanja su EU strategije “Od polja do stola” kojoj su EU parlamentarci dali zeleno svjetlo, a koja bi u sljedećih desetak godina trebala promijeniti način na koji se u Europi hrana proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira. Nova europska agrarna politika se obvezala do 2030. ukupnu ekološku proizvodnju povećati na 25 posto. Hrvatska koja je u posljednjih desetak godina napravila skok od 0,6 do sadašnjih 7,2 posto eko površina bi u tom dijelu trebala imati manje problema od nekih drugih zemalja, ali ipak je upitno hoće li uspjeti ostvariti taj cilj.

-Sve je manje radno sposobnih ljudi koji tu ostaju i hoćemo li mi moći ili ne ispuniti plan je stvarno nešto što ja ne mogu predvidjeti – kaže predsjednica Odbora za ekološku poljoprivredu Hrvatske poljoprivredne komore Amalka Vukelić.

 

Mladen Jakopović (Foto: Hrvatska poljoprivredna komora)

Ono što se može predvidjeti je smanjenje prinosa kultura. Naime, još jedan zadani cilj EU strategije “Od polja do stola” je do 2030. prepoloviti uporabu pesticida, a održivija poljoprivreda će prema europskim i američkim istraživanjima uzrokovati pad prinosa od 4 do 26 posto. Taj gubitak prihoda će se kako bi se zadržala kolika-tolika zaposlenost na gospodarstvima nekako morati nadoknaditi.

-Doći će do povećanja cijena. Nema drugačijeg načina. Ili povećanje poreza da bi se nadomjestio jedan dio ili povećanje cijena hrane koja za neka tržišta, pa tako i hrvatsko čine dosta velik dio proračuna – upozorava predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Osim pesticida, u sljedećih devet godina za pedeset posto se mora smanjiti i uporaba antibiotika. Mile Špehar koji na gospodarstvu u Narti drži 40 muznih krava, a ukupno oko 120 grla se time ne zamara. Iako se antibiotici ne mogu izbjeći, oni se koriste puno manje nego što ljudi misle, barem u Hrvatskoj koja nema masovnu proizvodnju.

-Mi antibiotike koristimo samo u liječenju, a vani ih koriste u prevenciji. Koriste ih puno češće i životinje gotovo hrane antibioticima dok su u ranoj fazi razvoja – tumači Špehar.

Foto: Mile Špehar

Prosječan hrvatski stočar si, iskren je mladi poljoprivrednik, ni ne može priuštiti antibiotike, a zbog manje koncentracije stoke se bolesti ovdje rjeđe pojavljuju.

-To što nam je stočarska proizvodnja sve slabija ima i nekih svojih prednosti. To graniči s crnim humorom, ali je tako – kaže Špehar.

Crni humor na stranu, upravo nerazvijenost i bogata bioraznolikost bi se sada mogla pokazati hrvatskom prednošću, pa se u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori nadaju da će se gledati i to tko je do sada na koji način utjecao na okoliš. No, sumnjaju da će ambiciozna strategija dugoročno i na globalnoj razini imati efekta.

-Staklenički plinovi će se smanjiti od 30 do 40 posto, ali će se za 40 do 50 posto povećati u ostatku svijeta. Više će se povećati nego što će se u Europi smanjiti zato što tu svu hranu koja neće moći biti proizvedena u Europi treba i dovesti u Europu – napominje Jakopović.

Procjenjuje se da će broj farmera u EU biti i do 30 posto manje, a na koji način će se poljoprivrednicima pomoći da nadoknade gubitke ne zna se jer se o tome još priča. To bi se trebalo definirati u jednom od 27 zakonskih prijedloga i politika koje treba promijeniti. Mijenja se i označavanje. Ubuduće će se porijeklo meda, mlijeka i mesnih proizvoda morati detaljnije deklarirati – oznaka porijekla EU više neće biti dovoljna već će se morati navesti konkretna zemlja, odnosno konkretne zemlje odakle proizvod dolazi čime se želi zaustaviti lov u mutnom. To pozdravlja predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Daruvar Dalibor Jareš koji se nada da će to potaknuti ljude da kupuju od lokalnih pčelara. Na to građane poziva i sada.

-Pogledajte kako on uzgaja pčele, kako te pčele proizvode med i onda ćete znati što jedete. Tako bi trebalo biti i s mlijekom, sirom, jajima i onda bi se tu zavrtjela priča – smatra Jareš.

Upravo tu priču kratkih opskrbnih lanaca EU strategija “Od polja do stola” i želi zavrtjeti, staviti naglasak na lokalnu proizvodnju i prodaju sa što manje posrednika, što kraćim putem dostave i time manjim emisijama CO2. Mladen Jakopović tu vidi priliku za domaće poljoprivrednike, ali pod uvjetom da to sami znamo iskoristiti, da kao država i propisima i konkretnim potezima potičemo kratke opskrbne lance, ali i finalizaciju proizvoda.

-Ako pomognemo prerađivačima i malim OPG-ima da lakše zakolju na svojem imanju, da lakše to meso prodaju lokalnom mesaru i ugostitelju puno više ljudi će ostati u ruralnim sredinama što u konačnici i je cilj – ističe Mladen Jakopović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!