Nesreće u lovu događale su se i ranije, u jednoj je glavnu ulogu odigrao biskup

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U strašnoj tragediji koja se ove nedjelje dogodila u Grubišnom Polju život je izgubio 45-godišnji lovac. Policija još uvijek istražuje okolnosti nesreće. Za sada se zna da se ona dogodila tijekom organiziranog lova na području Male Dapčevice, no nije poznato tko je od više lovaca koji su se ondje nalazili, ispalio kobni hitac u glavu 45-godišnjaka. Iako je hitno prevezen u Opću bolnicu u Viroviticu, muškarcu, na žalost, nije bilo spasa.

Ta je tragedija Grubišnopoljce podsjetila na slučaj koji se u njihovom kraju, na Bilogori, odigrao 2002. godine. Tada je u lovu na području Malog Grđevca lovnik Lovačkog društva Bilogora usmrtio vlastitog brata. Riječ je, dakako, bila o nesretnom slučaju, a ubijeno lovac tog je puta ustrijeljen u prsa. Iako su mu kolege lovci koji su se također zatekli ondje pokušali pomoći, spasa mu, na žalost, nije bilo.

Slična kobna nesreća dogodila se i studenom 2011. godine u lovištu Pisanička Bilogora, u šumi između Ribnjačke i Lasovca. Tada je stradao 18-godišnji mladić koji se u lov uputio s ocem i kumom. Mladić je dobio ulogu goniča divljači te je u tom poslu smrtno stradao od metka iz puške.

I na drugom dijelu Bilogore, prema Podravini, bilo je sličnih slučajeva. Tako je, primjerice, u travnju 2013. godine, 65-godišnji lovac u Srednjim Mostima metkom iz svoje puške usmrtio 47-godišnjaka koji se slučajno zatekao u šumi u kojoj je bio organiziran lov, dok je teško ranio 17-godišnjaka koji je bio s njim.

Iako su svi navedeni, kao i brojni drugi slični slučajevi, našli svoje mjesto u medijima, lovni incident o kojem se najviše pričalo svakako je onaj u kojem je glavnu ulogu odigrao bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak.

On je, podsjetimo, prije skoro tri godine, u siječnju 2019. u lovištu kod mjesta Kraljeva Velika kod Lipovljana, ustrijelio kolegu lovca. Naime, biskup je sa čeke na kojoj se nalazio planirao ustrijeliti divlju svinju, no umjesto životinje, pogodio je lovca koji se nalazio na drugoj čeki. Srećom, hitac nije bio koban, a zrno je pogodilo čovjeka u natkoljenicu. Hitno je prevezen u KB Dubrava, gdje mu je rana sanirana. Iako je policija tada podigla kaznenu prijavu protiv biskupa „zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“, čime su mu prijetile tri godine zatvora. No, Općinsko državno odvjetništvo u Sisku godinu i četiri mjeseca kasnije prijavu je odbacilo.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!