Civilna zaštita RH: Nema opasnosti od nuklearke u Zaporožju, okoliš nije zagađen

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon granatiranja Nuklearne elektrane Zaporožje u noći s 03. na 04. ožujka 2022., koju prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju, (IAEA) kontrolira ruska vojska, sigurnosno stanje u elektrani je u ovom trenutku zadovoljavajuće i nema naznaka da bi moglo doći do pogoršanja

Objekti i sustavi bitni za nuklearnu sigurnost nisu oštećeni i nije došlo do ispuštanja radioaktivnosti u okoliš.

Elektranu trenutno vodi ukrajinsko osoblje koje je u stalnom telefonskom kontaktu s IAEA. Od 6 nuklearnih reaktora Jedinica br. 1  je izvan pogona zbog održavanja, Jedinica br. 2 radi na snazi 760 MW, dok je Jedinica br. 3 isključena s mreže i radi u režimu niske snage. Jedinica br. 4 radi na maksimalnoj snazi, a Jedinice br. 5 i 6. su u hladnoj obustavi. Električna energija i odgovarajuće hlađenje je osigurano za sve komponente u elektrani.

Nuklearna elektrana Zaporožje smještena je u Ukrajini oko 550 km jugoistočno od Kijeva, odnosno oko 1.200 km istočno od najbliže točke u Republici Hrvatskoj. Elektrana sadrži 6 reaktorskih jedinica električne snage od po 950 MW. Reaktori su tipa VVER-1000, opremljeni zaštitnim zgradama sličnim onima u nuklearnim elektranama zapadne proizvodnje. Na lokaciji se uz bazene za istrošeno gorivo nalazi i suho skladište istrošenih gorivnih elemenata.

Ravnateljstvo civilne zaštite kontinuirano prati stanje u NE Zaporožje, kao i u ostalim ukrajinskim nuklearnim elektranama te će , u slučaju promjena, pravovremeno informirati javnost.

Foto: preslika s TV


PODIJELI S PRIJATELJIMA!