Dom za starije ima poseban cjenik za određene usluge. Pošto doplata struje za hladnjak ili podjela lijekova?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Nema džabe ni u stare babe”! Poslovica je to koju možemo primijeniti gotovo svuda jer dodatno naplaćivanje usluga postala je sve učestalija praksa. Nova pravila s cijenama ima i Dom za starije i nemoćne osobe Bjelovar koji je ponovno postao tema šuškanja u javnosti. Ovoga puta razlog su upravo cijene usluga, i to ne one postojeće koje doista jesu među najjeftinijima u Hrvatskoj, već one dodatne poput kupanja korisnika ili podjela lijekova.

Novi cjenik na snazi je od 1. listopada prošle godine dok se 1. ožujka krenulo s naplaćivanjem dodatnih usluga. No, prije samih odluka, održan je sastanak s korisnicima koji su jako dobro bili upućeni u nova pravila plaćanja.

Ravnateljica Jasmina Radojčić pojasnila nam je da Dom ima pravo naplaćivati dodatne usluge kao i svi domovi u RH, ali samo korisnicima koji su u stambenom dijelu doma – u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama i apartmanima. Korisnici koji su na stacionaru Doma imaju pojačanu brigu, skrb i pomoć 24 sata dnevno bez ikakve nadoplate bilo čega.

Dodatak za skrb o senilno dementnom korisniku mjesečno se naplaćuje 500 kuna, za serviranje hrane u sobu za pokretne korisnike dnevno treba izdvojiti 10 kuna, za dijetalnu prehranu po danu također 10 kuna kao i za dnevnu podjelu lijekova.

Kupanje za korisnike stambenog dijela po danu daje se 25 kuna, prijevoz korisnika na liječničke i dijagnostičke postupke 45 kuna po danu dok je paušalna doplata struje za hladnjak 30 kuna.

– Inače je u Domu oko 130 hladnjaka kod korisnika, na stambenom dijelu, hladnjaci ne spadaju pod standardnu opremu sobe te njihova potrošnja znatno opterećuje Dom – kaže ravnateljica.

Naglašavamo da su spomenute dodatne usluge u stambenom dijelu određene po posebno propisanom cjeniku, a za vrijeme privremene odsutnosti korisnika u trajanju dužem od tri dana, bolničkog liječenja, rehabilitacije ili odlasla na dopust, cijena usluge se umanjuje za trošak prehrane. Dakle, iznos se vraća korisniku/obvezniku plaćanja prilikom obračuna za sljedeći mjesec.

Usprkos svim dodatnim cijenama, ravnateljica zaključuje da je Dom za starije u Bjelovaru još uvijek jedan od najjeftinijih domova ovoga tipa u Hrvatskoj. Pa tko voli nek’ izvoli.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!