Učenike oduševila Irska, od znamenitosti do burne prošlosti slične hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Erasmus+ program Europske unije kao cilj ima unaprjeđenje znanja i vještina svojih građana te razmjenu i nadogradnju znanja i iskustava svojih sudionika. Program uključuje mlade, učenike, studente i sve željne znanja i novih iskustava. Sva organizacija Erasmus+ programa je pod pokroviteljstvom Europske unije. Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar je u okviru programa poboljšanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prijavila svoj projekt „2 u 1, zajedno u Irsku“ u kojemu sudjeluju učenici koji se obrazuju za komercijaliste i prodavače. 14 učenika i dva nastavnika odabranih putem javnog natječaja uputili su se u avanturu stjecanja novih iskustava u Irsku. U Irskoj, točnije u Brayu pored Dublina smo boravili od 23. 4. do 7. svibnja 2022.

Kako im je bilo, otkrili su profesori Dario Elijaš i Jurica Korade, njihov tekst je u nastavku.

Same pripreme za put i rad u Irskoj protekle su u vedrom tonu punom nade i iščekivanja. Neki od nas su po prvi puta putovali avionom, neki po prvi puta napustili roditelje. Prvi let je prošao super, panorama iz zraka, pogled na glavni grad drage nam Lijepe naše, neopisivo. I već smo u Frankfurtu. Tu čekamo naš sljedeći let za konačnu destinaciju, Dublin. Dolazimo  u Dublin u kasnim noćnim satima te sada već rutinski prolazimo sve carinske formalnosti i  sjedamo u organizirani prijevoz. Čekaj malo, pa on vozi ”krivom” stranom, a i volan je na krivom mjestu? Nama se tako činilo, no oni  voze lijevom stranom.

Dolazimo u Bray, a domaćini nas već čekaju. Bili smo smješteni u obiteljima i to je bilo odlično iskustvo. Sljedeći dan vraćamo se u Dublin, vozač autobusa ujedno je i vodič te nam detaljno govori o svim glavnim znamenitostima glavnog grada Irske, burnoj prošlosti te sličnostima s Hrvatima. A nazad, naši nastavnici nas poučavaju kako se služiti kartama (onima na mobitelu) te kako platiti javni prijevoz koji nas je vratio u Bray.

Tjedan počinje odlaskom na naša radna mjesta, okupljamo se na kolodvoru i krećemo svi, ali ne u istom smjeru. Komercijalisti idu u Greystones (na Irskom: Na Clocha Liatha), a prodavači idu u Dun Laoghaire (Mallin)  i Blackrock (An Charraig Dhubh). Ništa strašno, malo vožnje vlakom i već smo tamo, veći je problem izgovoriti irske nazive, no bez brige, svi se koriste engleskim jezikom. Dobili smo radne zadatke i krećemo. Nakon odrađenog prvog radnog dana povratak u Bray je bio jednostavan – sastanak svih učenika i krećemo ka domaćinima. Nakon što su nas nastavnici vodili  prvih par dana, dalje smo putovali sami.

Radni nam dani počinju biti rutina kao i zadaci koje izvršavamo, dobivamo pohvale za kvalitetu i izvršenost radnih zadataka od strane naših mentora Iraca.

Nismo samo radili i učili već je bilo vremena i za slobodno vrijeme, planinarenje, društvene igre, kuglanje,  pa i za proslave rođendana. Uz obilazak Dublina i Braya, išli smo i na jednodnevni izlet na zapadnu obalu Irske u posjetu poznatom nacionalnom parku Cliffs of Moher. Vidjeti te veličanstvene kamene litice duge gotovo osam kilometara na obali Atlantskog oceana koje se uzdižu  ravno iz mora do visine od 200 metara bio je poseban doživljaj.

Dani u Irskoj su  proletjeli u radu i izvannastavnim aktivnostima i brzo se približio dan povratka. Na kraju, osjećaji su se pomiješali. Nakon 14 dana ostali bismo u Irskoj, a srce vuče doma. ”Možemo li i iduće godine ići u Irsku?” jedno je od najčešće postavljanih pitanja nastavnicima u pratnji. Ranojutarnji let iz Dublina i evo nas doma, puni novih iskustava i s velikom željom za novim projektom škole u  organizaciji Erasmus+.

Kako smo škola koja ima Erasmus akreditaciju novi Erasmus+ je odobren pa se veselimo novim putovanjima i iskustvima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!