Znate li u kojoj bjelovarsko-bilogorskoj općini možete pronaći Zmijsku kraljicu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Svojom dugom poviješću diči se Sirač, konkretno ponosi se sa svojih 780 godina u kojima je prošao kroz mnoge ruke. Dašak minulih vremena i bogate kulturološki raznolike prošlosti zapahnut će vas odete li do Starog grada Sirač, srednjovjekovne utvrde čiji ostaci i danas ponosno stoje. Utvrdu Sirač su sredinom 13. stoljeća sagradili njemački plemići Tiboldovići, a ona je nadgledala ceste koje su taj kraj povezivale s tadašnjim županijskim središtima Požegom, Križevcima, Viroviticom i Zagrebom. Kralj Žigmund Luksemburški je 1403. posjed Sirač poklonio talijanskom rodu plemića Kaštelanovića, a 1543. prelazi u ruke osmanlijskih osvajača nakon što su ga osvojili pod vodstvom Murad-bega i Ulama-paše. Branili su Turci tada svoju siračku utvrdu, ali ju nisu uspjeli i obraniti, a prilikom oslobođenja od turskog jarma 1687. utvrda je zapaljena nakon čega je izgubila vojni značaj, a mještani su ostatke koristili kao građevinski materijal. No, nije Sirač pao u zaborav već ga je 1763. za 40.000 forinti kupio Antun Janković.

Ako je nekadašnja slava siračke utvrde zgasnula, među njenim zidinama i u tamošnjim špiljama je preživjela legenda jer ništa ne budi maštu više od ruševnih kula i priča o osvajačima i oslobađanju. Ni Sirač nije zaobišao čest motiv narodnih predaja – djeva i zmija, ali ona siračka je ipak posebna. Ne zna se puno, tko je ta glavna junakinja i kako ju je dopala njena sudbina obavijeno je velom tajne i zaborava, ali kostur je ostao jer se predaja prenosi s generacije na generaciju. Bake i mame su ju svojim unukama i kćerima pričale pred spavanje, a legenda kaže da Zmijska kraljica i danas živi u Starom gradu Sirač i vlada u njegovim poznatim spiljama u kojima je njeno kraljevstvo. Međutim, svake sedme godine Zmijska kraljica silazi sa Starog grada, ispuže ispod zidina i odlazi do rijeke Bijele kako bi se napila vode. Stari su ljudi znali reći kako su sami znali vidjeti tragove tajanstvene Zmijske kraljice u prašini na putu.

No, nema straha jer za razliku od drugih vladarica-zmija, siračka Zmijska kraljica je jedna galantna, nježna dama i uz nju se ne vežu grozomorne pripovijesti već je pozitivan lik. I po tome je Sirač sa svojom legendom jedinstven. Stoga, vidite li svake sedme godine na putu od špilja Starog grada Sirač do Bijele zmiju, ne dirajte ju, pustite ju da ide. Pitate li se kako ćete znati je li riječ o Zmijskoj kraljici ili tek običnoj zmiji odgovor je jednostavan, Zmijska kraljica na glavi ima malu zlatnu krunu, pa dobro pogledajte. Ako se usudite.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!