JURI blokiran novac za plaće, već pola godine preživljavaju na tuđoj ‘grbači’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošlo je više od pola godina otkako je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje EU projekata (SAFU) banula u Javnu ustanovu Razvojnu agenciju BBŽ (JURA) kako bi istražila navodne malverzacije europskim novcem u sklopu projekta ‘Tu smo za vas’.

Portal Klikni.hr u više je navrata pisao o toj temi. Podsjetimo, postoje ozbiljne sumnje da je posao vođenja projekata energetske obnove škola na području BBŽ plaćen minimalno dva puta – jednom europskih novcem iz tehničke pomoći za plaće djelatnika koji su projekte trebali voditi, a drugi put županijskim novcem koji je isplaćen varaždinskoj tvrtci Euroconsulting koja je stvarno vodila spomenute projekte. Kako doznajemo, dvostruko plaćanje nastojalo se zataškati tako što je Euroconsulting JURI ispostavljao fakture na ime edukacija koje navodno nikada nisu održane.

Iako je nadzor u samoj JURI završen, predmet nije riješen i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji još čekaju nalaz. I to vrlo nestrpljivo, s obzirom da su europska sredstva koja su za plaće zaposlenika JURE stizala kroz spomenuti projekt blokirana pa im sada plaće isplaćuje – Županija.

S obzirom na financijsku situaciju u kojoj se nalazi županijski proračun riječ je o popriličnom opterećenju. Prema podacima koje nam je ustupila v.d. ravnateljica JURE Snježana Bogović Bradvica, samo prošlog mjeseca Županija je za plaće zaposlenika svoje razvojne agencije izdvojila 99 tisuća kuna. Kako doznajemo, iznos je obično i veći, do 120 tisuća kuna, a ceh za lipanj je bio manji zbog bolovanja dijela zaposlenika. Inače, Županija na ovaj način financira JURU od početka godine. Iako nam šefica JURE nije ustupila taj podatak, lako je izračunati kako je do sada  za spomenutu svrhu Županija izdvojila više od pola milijuna kuna.

U međuvremenu, u JURI tvrde kako, bez obzira na istragu, rade na drugim projektima.

-Tijekom 2022. godine JURA BBŽ pripremila je 44 projektna prijedloga za JLP(R)S i javnopravna tijela, što pokazuje da je u prvih šest mjeseci pripremljeno više projektnih prijedloga nego na godišnjoj razini u protekle tri godine – pohvalila nam se v.d. ravnateljica ustanove Snježana Bogović Bradvica, ne navodeći vrijednost spomenutih projekata, što je daleko vjerodostojnije mjerilo od samog broja programa. O tome smo joj poslali dodatni upit, a odgovor ćemo objaviti naknadno.

Iako u JURI tvrde da na projektima rade punom parom, još uvijek im nije pošlo za rukom prezentirati jedan od ključnih za razvoj županije – Razvojni plan BBŽ 2022.-2027. koji je trebao biti završen još lani. Taj posao nije okončan, čak ni unatoč činjenici što su i na tom projektu zaposlenicima JURE pomagali vanjski suradnici koje su porezni obveznici platili 200 tisuća kuna. Dodatna sredstva izdvajana su i za edukacije zaposlenika za rad na Planu. No, strateški dokument još uvijek nije predstavljen javnosti.

-Konačni nacrt Plana razvoja BBŽ 2022.-2027. godine usvojen je od strane Partnerskog vijeća BBŽ, prošao je proces javnog savjetovanja te se očekuje njegovo usvajanje na sljedećoj županijskoj skupštini – kazala nam je Bogović Bradvica.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!