Bjelovar dobiva još jednu obilaznicu, a Daruvar će se brzom cestom spojiti s još dva grada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Brza cesta do Bjelovara i dalje do istočnog ruba Bjelovarsko-bilogorske županije preko Severina, Nova Rača, Velika Pisanica i Veliki Grđevac prometni su prioriteti koje već znaju i vrapci na grani, no Masterplan prometa, 150 stranica dugačak strateški dokument, krije i neke druge izrijekom navedene projekte. Istinabog, većina ih je tek u začetku, ali u budućnosti bi svakako trebali promijeniti prometni krvotok Bjelovarsko-bilogorske županije.
Prometno slijepo crijevo ovog dijela Hrvatske, zdravstvena meka Bjelovarsko-bilogorske županije, grad Daruvar, u budućnosti bi tako trebao biti spojen brzom cestom do Lipika, ali i do Kutine.
Brza cesta Daruvar – Lipik dio je jedne mnogo veće priče, a riječ je o brzoj cesti koja bi Mađarsku preko Hrvatske trebala spojiti s Bosnom i Hercegovinom.

Brza cesta do BiH

– Za brzu cestu Mađarska – Virovitica – Okučani – BiH, dionica obilaznica Pakraca i Lipika izrađena je kompletna studijsko – projektna dokumentacija, te je u tijeku ishođenje građevinskih dozvola po fazama izgradnje – odgovorili su iz Hrvatski cesta na naš upit.

Što se pak tiče drugog daruvarskog prioriteta, spoja s Kutinom, iz Hrvatskih cesta nemaju optimistične vijesti.

– Trenutno nije u tijeku izrada studijsko – projektne dokumentacije – odgovaraju iz te državne tvrtke, što ujedno može biti i znak lokalnim političkim snagama da povuku sve svoje veze i prijateljstva s Kutinjanima i pokušaju nagovoriti Hrvatske ceste da malo požure.

Prometna slika BBŽ nije potpuna bez Bjelovara, a bilogorska prijestolnica, osim što očekuje brzu cestu s čak dva izlaza u roku od dvije i pol godine, nada se i najmanje jednoj spojnoj cesti.

– Izrađena je Prostorno-prometno-građevinska studija cestovne mreže državnog značenja na širem području grada Bjelovara. U studiji su definirani planirani zahvati te njihova planska realizacija, a jedan od njih je Zapadna obilaznica Bjelovara. Trenutno je u tijeku izrada idejnog rješenja i Studije o utjecaju na okoliš za spojnu cestu čvor Gudovac (DC12)-Bjelovar (D544). Ova spojna cesta povezuje Zapadnu obilaznicu Bjelovara s brzom cestom DC12 Vrbovec – Bjelovar – poručuju iz Hrvatskih cesta.

Nova cesta do Đurđevca

U javnosti se malo zna, ali već godinama se Bjelovar i Đurđevac pokušavaju prometno sljubiti. Taj gradić iz Koprivničko-križevačke županije, prometno je uvijek bio važan i blizak s Bjelovarom, a međužupanijske granice tek su crte na zemljovidima koje se prekrajaju. Đurđevac je, uostalom, bio dio bjelovarskog kotara, a ne treba zaboraviti niti da će u sklopu objedinjenja vodoopskrbe Đurđevac također pripasti Bjelovaru.
S tim u vezi priprema se novi cestovni spoj Bjelovara i Đurđevca, no taj projekt također treba politički poguranac. Naime, iz Hrvatskih cesta odgovaraju nam da je „s ciljem optimalne trase izrađena Studija varijantnih rješenja poboljšanja cestovne veze Bjelovar – Đurđevac. U tijeku je usklađenje s prostorno – planskom dokumentacijom”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!