Bjelovar ulaže 25 milijuna kuna u ‘kvartovsko grijanje’ putem geotermalne energije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar ulaže 25 milijuna kuna u izgradnju bušotine za geotermalnu energiju u prigradskom naselju Veliko Korenovo koja će se u budućnosti koristiti za poslovnu zonu, ali i za gradske toplice. Riječ je o bušotini koja se, prema dosadašnjim istraživanjima, nalazi na dubini od 1.500 metara, temperature oko 70 stupnjeva Celzuisa i kapaciteta 27 litara u sekundi, a radovi bi trebali početi sljedećeg ljeta, nakon ishođenja građevinske dozvole i raspisivanja međunarodnog javnog natječaja, kazao je u utorak na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Dario Hrebak.

„Povrat investicije planirane je u svega nekoliko godina nakon eksploatacije, a indirektno će otvoriti velik broj radnih mjesta. Očekujemo da će se potvrditi dosadašnji podaci o toploj vodi temperature oko 70 stupnjeva Celzuisa kojom planiramo grijati staklenike, Bjelovarski sajam i buduću poslovnu zonu Veliko Korenovo. Ako se sve ostvari kako treba, ovo bi trebao biti prvi projekt kvartovskog grijanja odnosno ‘district heatinga’ u Hrvatskoj. U budućnosti, dakle u sljedećih deset do 15 godina, planiramo staviti u pogon još najmanje pet sličnih bušotina i na taj način čitav Bjelovar više se ne bi trebao grijati na plin”, pojasnio je gradonačelnik Hrebak.
Projekt je sufinanciran s deset milijuna bespovratnih kuna Norveške, Islanda i Lihtenštajna putem financijskog mehanizma EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma, dok preostalih 15 milijuna kuna treba osigurati Grad Bjelovar.

Zvonimir Žarec, direktor gradske tvrtke Terme Bjelovar osnovane za realizaciju projekta izgradnje bjelovarskih toplica, kazao je kako bi se zahvaljujući upotrebi geotermalne energije iz buduće bušotine u Velikom Korenovu, godišnji trošak poslovanja toplica trebao smanjiti za 400 do 500 tisuća eura. Projekt će se provoditi do 30. travnja 2024. godine, a do toga roka u planu je infrastrukturno opremanje Poslovne zone Veliko Korenovo veličine 80 hektara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!