Park tamnog neba Vrani kamen savršeno je mjesto za sve ljubitelje noćnog neba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od 2019. godine, Park tamnog nema Vrani kamen može se pohvaliti kako je prvi hrvatski Međunarodni park tamnog neba u najvišoj, zlatnoj kategoriji, prema strogim kriterijima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba, američke neprofitne organizacije. Jedina je to takva organizacija na globalnoj razini, čija je zadaća očuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera, s ciljem očuvanja prirodnog blaga i velikog potencijala nezagađenog noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode. Mjesto je to izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosti onečišćenja te je sada službeno proglašen prvim hrvatskim Međunarodnim parkom tamnog neba. Više o tome, evo što je rekla Željka Bakran, rukovoditeljica Odjela za ekologiju UŠP Bjelovar.

POGLED KROZ DVOGLED

Park tamnog neba proglašen je na inicijativu astronomskog društva Kumova slama iz Daruvara, Grada Daruvara i Hrvatskih šuma. Ipak, najvažnija osoba bez koje se ništa ne bi ostvarilo je gospođa Dunja Županić, voditeljica projekta Park tamnog neba Vrani kamen, entuzijastica i zaljubljenica u zvijezde, aktivna članica astronomskog društva Kumova slama iz Daruvara. Međunarodni Park tamnog neba Vrani kamen nalazi se u neposrednoj blizini grada Daruvara i proteže se na površini od 8 tisuća hektara zapadnog dijela planine Papuk. Većim dijelom njime gospodare Hrvatske šume, dok je područje samog Petrovog vrha, gdje se nalazi planinarski dom, pod upravom Grada Daruvara. – govori Bakran.

NAPRIJED, ZELENO JE

Naša sugovornica govori nam i nešto više o promatralištima i tome što znači međunarodna oznaka Park tamnog neba za Vrani kamen.

To je područje gospodarske jedinice Vrani kamen kojom gospodare šumarija Daruvar i šumarija Đulovac, a istočna granica međunarodnog Parka tamnog neba Vrani kamen je granica šumarije Vočin, a južna se poklapa s granicom šumarije Sirač. Područje je to netaknute i životopisne prirode koja je velikim dijelom zaštićena od svjetlosnog zagađenja. Park tamnog neba ima šest promatrališta, a najfrekventnije promatralište Petrov vrh, udaljeno je svega 9 kilometara od centra grada Daruvara. Međunarodna oznaka Park tamnog neba promiče edukaciju temeljenu na znanosti i astronomiji istovremeno poboljšavajući energetsku učinkovitost i smanjivanje troškova kroz poboljšanje javne rasvjete, što za uzvrat stvara ekonomske mogućnosti za razvoj astro turizma. – pojašnjava Bakran.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE

Evo što Bakran poručuje za kraj.

Jedna od izuzetno važnih aktivnosti međunarodnog Parka tamnog neba Vrani kamen je podizanje svijesti o svjetlosnom onečišćenju i zaštiti iznimnog noćnog krajolika za buduće generacije, kao i poboljšanje kvalitete života kroz edukaciju koja treba inspirirati i osnažiti našu zajednicu. Ugasiti svjetla, a upaliti zvijezde, slogan je i važan korak prema kvalitetnom noćnom nebu.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – Poruke djece i mladih

Ne bacajte smeće u prirodu. Nemojte bacati otpad u šume. Nemojte sjeći drva, čuvajte ih i sadite. Ne bacajte smeće u prirodu, ona je životinjama dom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!