[FOTO] Dječji dan zanimanja u Pakracu ponovno oduševio!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U četvrtak, 1. lipnja, na gradskoj šetnici u Pakracu održan je treći po redu “Dječji dan zanimanja”. Ova manifestacija, koju su organizirali Turistička zajednica Grada Pakraca i Osnovna škola braće Radić, imala je za cilj upoznati osnovnoškolce s različitim srednjoškolskim usmjerenjima i obrtničkim zanimanjima kako bi im pomogla u odabiru daljnjeg obrazovanja.

Osim što su mogli osobno i praktično iskusiti rad u pojedinim zanimanjima, učenici su imali priliku razgovarati s profesorima, srednjoškolcima i obrtnicima te su čak mogli iskušati svoje vještine i sposobnosti potrebne za određena zanimanja. Za one učenike koji su još uvijek neodlučni oko odabira srednjoškolskog usmjerenja, Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri postavio je štand na kojem su mogli provjeriti svoje sposobnosti, interese i razgovarati sa stručnim osobama.

Na ovogodišnjem “Dječjem danu zanimanja” predstavilo se ukupno šest škola iz tri županije. Ekonomska i turistička škola Daruvar predstavila je svoje smjerove kao što su agroturistički tehničar, tehničar za računalstvo, hotelijersko-turistički tehničar, ekonomist, prodavač, kuhar i konobar. Tehnička škola i Gimnazija Daruvar nudili su osnovnoškolcima smjerove kao što su tehničar za računalstvo, elektrotehničar, prometni tehničar, tehničar za mehatroniku, vozač motornog vozila, instalater grijanja i klimatizacije, automehaničar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni stolar, pomoćni ličilac i soboslikar.

Srednja škola “August Šenoa” Garešnica predstavila je svoje usmjerenja kao što su grafički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar, konobar, prodavač, stolar, instalater grijanja i klimatizacije te frizer. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega nudila je osnovnoškolcima smjerove poput agro-turističkog tehničara, poljoprivrednog tehničara-fitofarmaceuta, agro-tehničara, voćara-vinogradara-vinara, pomoćnog cvjećara, prehrambenog tehničara, mesara/pekara, pomoćnog pekara i mehaničara poljoprivredne mehanizacije.

Tehnička škola Kutina također se predstavila na “Dječjem danu zanimanja” s usmjerenjima kao što su tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, tehničar za računalstvo, računalni tehničar za strojarstvo i farmaceutski tehničar.

U sklopu događaja, lokalna razvojna agencija Grada Pakraca “PAK-RA” predstavila je zanimanja poput projekt menadžera, koordinatora projektnih aktivnosti i konzultanata te istaknula važnost doprinosa nacionalnih i EU projekata lokalnoj zajednici. Mladi su imali priliku dobiti informacije o otvaranju obrta, mogućnostima korištenja aktivnih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prilikom otvaranja obrta i drugim korisnim informacijama.

Policajci iz Interventne jedinice Policijske uprave Požeško-slavonske i Policijske postaje Pakrac te vatrogasci iz DVD-a također su se predstavili na događaju, pružajući informacije o svom radu i zanimanjima. Muzej Grada Pakraca i nekoliko lokalnih obrtnika također su sudjelovali, doprinoseći bogatstvu programa i pružajući uvid u svoje djelatnosti.

“Dječji dan zanimanja” bio je izvrsna prilika za osnovnoškolce da istraže različite mogućnosti koje imaju na raspolaganju za daljnje školovanje. Manifestacija je osigurala interaktivan i informativan doživljaj za učenike, potičući ih da istraže svoje interese, vještine i ambicije kako bi donijeli informirane odluke o svojoj budućnosti. (mk)

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!