Hrebak: Već znamo tko će se sve moći grijati zahvaljujući novoj bušotini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U petak je Gradu Bjelovaru odobren geotermalni projekt u Velikom Korenovu vrijedan 25 milijuna kuna koji će biti sufinanciran iz programa ‘Energija i klimatske promjene’ kojeg sufinancira fond Norveška-Island-Lihtejnštajn o čemu smo prvi pisali.

Gradonačelnik Hrebak je na današnjoj konferenciji pojasnio detalje ovoga povijesnog projekta.

-Imao sada dva različita projekta u Korenovu i to treba pojasniti. Jedan su ‘Terme’, znači kupanje, turizam, sport o čemu su građani vjerujem dobro informirani. Ovaj drugi je nešto što imaju razvijene zemlje u Europi poput Norveške, Švedske, Islanda, a radi se o bušotini potencijala 4 MW toplinske energije s kojom ćemo moći grijati ‘Terme’, Bjelovarski sajam i cijelu poslovnu zonu u Korenovu, a obilno će nas u tom projektu sufinancirati fond iz Norveške, Islanda i Lihtejnštajna – rekao je Hrebak i nastavio.

-Bjelovar ima ogromni geotermalni potencijal. Jedan smo od najpotentnijih gradova u Hrvatskoj. Mi smo prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio od ministarstva zaštite i okoliša dozvolu za istraživanje geotermalnog potencijala. S tom dozvolom mi smo se javili na natječaj ministarstva regionalnog razvoja kojeg financiraju Norveška, Island i Lihtejnštajn i koji nam je u petak prvo odobrio dva milijuna kuna za dokumentaciju, a isti dan, samo navečer, smo doživjeli pozitivan šok, odobren nam je projekt izgradnje bušotine vrijedan 25 milijuna kuna – prepričava Hrebak i nastavlja.

Prvi grad u Hrvatskoj koji ima bušotinu

-Mi sada gledamo kako nabaviti ostalih 15 milijuna kuna da to sve zaokružimo. Nešto će se sigurno morati platiti iz gradskog proračuna, ali dio ćemo vjerujem nabaviti još iz fondova. Inače, bušotina je potencijala 4 MW i to je prva bušotina koju će neki grad u Hrvatskoj napraviti – naglasio je Hrebak. Dodaje da projekt traje 24 mjeseci, a da ga Grad sa svojim partnerima planira završiti u jesen 2023. godine.

-Za mjesec dana potpisujemo ugovor, nakon toga radi se projektna dokumentacija vrijedna 2 milijuna kuna, zatim procjena na utjecaj okoliša, krajem godine izrada glavnog projekta te građevinska dozvola. I onda izgradnja projekta vrijednog 25 milijuna kuna, dakle kreće bušenje koje će trajati vjerojatno manje od tri mjeseca nakon čega dobivamo bušotinu spremnu za korištenje – priča Hrebak i nastavlja.

-Ova bušotina će grijati ‘Terme’, Bjelovarski sajam i cijelu poslovnu zonu u Korenovu. Naša vizija je da imamo najatraktivniju zonu u Hrvatskoj. Zona koja će biti 500 metara od brze ceste, koja će zapošljavati tisuće ljudi, zona koja će sve dati investitoru za jednu kunu, a koji će onda zapošljavati građane i koja će investitoru pružiti nešto što ni jedna zona u Hrvatskoj ne može, a to je zamjena za plin, a svi znamo šta se sada i što bi se moglo događati s plinom. Mislim da je ovo povijesni projekt za Grad Bjelovar – zaključio jue Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!