[VIDEO] Medijski odgoj uz narodnjake na Tik Toku? ‘Da djeci iz Đulovca puštam Beethovena?’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐULOVAC – Što kada biste svoju sadašnju ili bivšu učiteljicu ugledali na Tik Toku, jednoj od najpoznatijih, ali i “najopasnijih” platformi društvenih mreža? Vjerojatno ništa jer, eto, sve generacije zaslužuju uživati u blagodatima interneta. Ipak, što ako ta učiteljica objavljuje video zapise u društvu svojih učenika, a pozadinska “glazba” nije najidealniji izbor za nastavu, pa makar to bila izvannastavna aktivnost.

Pređimo na stvar. Riječ je o razrednoj učiteljici u OŠ Đulovac, ujedno bivšoj ravnateljici II. OŠ Bjelovar Davorki Bačeković Mitrović. Malo je reći da je situacija objavljivanja Tik Tok videa s učenicima uobičajena pa smo nju osobnu zatražili da cijelu stvar komentira. Predstavila nam se kao doktorica odgojnih znanosti, a sve što radi zapravo je za dobrobit djece.

– Mislim da sam kao doktorica odgojnih znanosti dužna voditi računa o svojoj struci i svojim učenicima. Smatram da je potpuno pogrešna politika da zbog GDPR-a odnosno opće uredbe o zaštiti podataka, učitelji moraju biti distancirani od učenika i od onoga što rade na društvenim mrežama. Upravo se tako stvaraju problemi na društvenim mrežama jer djeca žive društveni život kojeg odrasli ne poznaju – kaže Bačeković Mitrović.

S obzirom na to da se već 20 godina bavi medijskim odgojem, dodaje, njezina je želja i odgovornost voditi računa o medijskom odgoju učenika.

– Pokušavam odgajati ne samo u ono uobičajeno nastavno vrijeme za koje je predviđeno samo deset sati već je to moja odgovornost i u moje slobodno vrijeme. Video snimke koje sam stavila možda su iz nečije perspektive neprimjereni ili za osudu, ali moram reći da moji učenici imaju dozvolu svojih roditelja da budu na Tik Toku. Mi smo te videe snimali u neko naše slobodno vrijeme. To je bio moj pokušaj da, između ostalog, posredujem neke vrijednosti i pokažem kako se potrebno ponašati na društvenim mrežama. Naravno da griješim i da nisam savršena, ali bolje da onda, ako već griješimo, griješimo zajedno i budemo povezani s djecom nego da se pravimo da taj dio njihova života ne postoji. Otvoreno s njima pričam o manama i vrlinama društvenih mreža – dodaje.

Neprimjereni ili za osudu, video zapisi mogli bi biti zbog svojevrsnog “narodnjačkog žanra”, ali, kako smatra učiteljica, i tu vlada licemjerje.

– Ne očekujete valjda da će na Tik Tok staviti Bacha ili Beethovena jer neće. Moji učenici su iz Đulovca, na koje sam izrazito ponosna, a slušaju žanrove o kojima mi nemamo pojma. Ja puštam svoje učenike da mi puste glazbu koju slušaju na satu razrednika, bez obzira koliko je to mene privatno sablažnjavalo. Ja se toga ne sramim i meni to nije ništa negativno, a mislim da je licemjerno od odraslih osuđivati takvu vrstu glazbe, a onda otići na neku dobru feštu i uz iste te pjesme se dobro provesti. U isto vrijeme će se ponašati kao da su završili glazbenu školu – zaključuje.

Nije nam namjera komentirati odgojne metode učiteljice Bačeković Mitrović. Radi li se o doista kvalitetnom odgoju uz koji djeca mogu naučiti opasnosti na društvenim mrežama, ocjenu će na kraju dati oni kojih se taj odgoj najviše tiče – roditelji. Sjedi pet ili sjedi jedan, vidjet ćemo, a pogledajte i vi u nastavku teksta. Osim videa, tu je i njezin “privatni” komentar na cijelu priču.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!