Odjel koji cvjeta: Sobu za dojenje im uređuje Mirjana Mikulec, a odnedavno imaju i mogućnost poroda na stolčiću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska ginekologija u posljednje vrijeme doživljava procvat. Nakon što je prije nekoliko godina uvedena akupunktura za trudnice, a prije nekoliko mjeseci i epiduralna analgezija, sada je na red stigao čitav niz promjena koje će svim budućim rodiljama uljepšati dane provedene na odjelu gdje plač u pravilu znači sreću. Jedna od onih koja bi mogla zanimati brojne trudnice odnosi se na mogućnost poroda na stolčiću.

Palčići za novu dječju sobu

– Primijetili smo da pacijentice odlučuju roditi ovdje te da više u tolikoj mjeri ne odlaze u Zagreb. Naime, dojmovi pacijentica koje su rodili na našem odjelu su izuzetno pozitivni. Svojim kućama odlaze zadovoljne mame, a to je ono što nas zaposlene ispunjava jer mi smo tu upravo zbog njih. Naravno, mame međusobno razgovaraju i tako se dobar glas o nama širi pa nerijetko imamo situacije da nam je odjel ispunjen do posljednjeg kreveta – priča nam Maja Ćurković, v.d. glavne sestre Odjela dodajući kako pažljivo osluškuju dojmove svojih pacijentica kako bi u budućnosti bile što zadovoljnije. Upravo su zato nedavno krenuli u nabavku novih madraca, a putem donacija do sada su ih dobili devet. To, naravno, nije dovoljno kako bi na čitavom odjelu zamijenili one dotrajale, no vjeruju kako će u skorašnje vrijeme sve njihove pacijentice dobiti udobnije krevete. Madraci su tek kap u moru promjena na bjelovarskoj ginekologiji. Naime, kako pojašnjava naša sugovornica, volje za promjenama nabolje na odjelu ne nedostaje pa su tako zaposlenici sjeli, razmislili što je sve potrebno kako bi unaprijedili kvalitetu te krenuli u potragu za donacijama. Upravo je to bio put i do Udruge Palčić zahvaljujući kojoj će uskoro biti pokrenuta humanitarna akcija kojom će se prikupljati sredstava za uređenje dječje sobe u rodilištu.

-Oprema je zastarjela, a sam prostor zahtijeva adaptaciju. Stoga smo se obratili Udruzi Palčić, a oni su pozitivno odgovorili na našu zamolbu. Dakle, pokreće se humanitarna akcija samo za našu dječju sobu, a između ostalog prikupljat će se sredstva za transportni inkubator čija cijena, ovisno o modelu, između 800 i milijun i pol kuna. To su zaista velika sredstva – otkriva naša sugovornica osvrćući se na još jednu lijepu suradnju. Naime, odjel naše ginekologije odlučila je podržati i slavna dizajnerica interijera Mirjana Mikulec čiji će tim uređivati sobu za dojenje rodilišta.

Novostima nema kraja

-Ta soba bit će namijenjena našim rodiljama kako bi se osjećale što ugodnije u prvim danima dojenja. Bit će to prostor mirne, ugodne i opuštajuće atmosfere u kojem će, između ostalog, sestre mamama objasniti, ali i pokazati sve što trebaju znati o dojenju – najavila je Ćurković dodajući kako odnedavno pacijentice u dnevnom boravku također imaju novi namještaj. Novost su i novi CTG-uređaji, televizori u svim sobama na rodilištu, uređaj za mjerenje temperaturu na samom ulazu na Odjel ginekologije. Redom je riječ o donacijama onih koji su željeli pomoći ovom odjelu. No novinama tu nije kraj. Odnedavno bebe rođene na našem rodilištu dobivaju posebne uspomene. Riječ je o kartončićima s otiskom stopala i njihovim osnovnim podacima. Uskoro kreće renovacija polikliničko-konzilijarne ambulante, u planu je uređenje kupaonice u rađaoni za što je stigla donacija od deset tisuća kuna Bjelovarsko-križevačke biskupije, odjel će dobiti i sobu za akupunkturu, a uskoro trebaju stići i novi rađaonski kreveti. Ono što bi odjelu još trebalo je novi operacijski stol i ultrazvučni aparat.

-Za sve to će nam trebati malo vremena, no na putu smo prema odjelu na kojem će se sve naše pacijentice osjećati još ugodnije i opuštenije. Ujedno, cilj nam je imati odjel na kojem oprema prati današnje tehnološke mogućnosti – zadovoljna je naša sugovornica napominjući kako ovaj odjel, zahvaljujući predanom radu svih zaposlenika, uživa snažnu podršku zadovoljnih pacijentica, ali i čitave zajednice. U takvoj atmosferi je, naglašava, pravo zadovoljstvo raditi.

Smjena generacija

-Rekla bih da ovo nije posao, već poziv, a svi mi ga volimo. Zaista je lijepo raditi sa ženama, posebice trudnicama, i bebama. Kada čujete da one zadovoljne odlaze svojim kućama, znate da radite dobro i to vam daje snažan vjetar u leđa. Ma nema ničeg ljepšeg. Nažalost, dio naših primalja uskoro će otići u svoje zaslužene mirovine, no svima će nam nedostajati. Ipak, lijepo je znati da mlade primalje uživaju u svom poslu i da su tijekom proteklog razdoblja imale najbolje moguće učiteljice koje su im nesebično prenosile znanja koja su stjecale godinama. Taj spoj mladosti i iskustva jamči nam dobru budućnost. Imamo i nekoliko mladih primalja koje su zainteresirane za odrađivanje staža upravo na našem odjelu, a to je pak sjajna vijest u vremenu kada primalja jednostavno nema na tržištu rada – zaključila je Ćurković koja je glavna sestra ovog odjela od sredine prošle godine.

 

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!