[FOTO] Neviđeno do sada: Stradalima u čazmanskom nevremenu stopostotna isplata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Župan Marko Marušić i gradonačelnik Dinko Pirak danas su sa suradnicima obišli kuće i gospodarstva koja su nastradala u olujnom nevremenu u rujnu prošle godine, a kojima su već isplaćena obeštećenja putem Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Naime, odlukom Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica nevremena i sanaciju šteta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je odobreno 42 milijuna kuna ili nešto više od 5.5 milijuna eura. Budući da će jedan manji dio štete biti namiriti putem osiguranja, iznos koji je osigurala Vlada RH i proslijedila Županiji bit će potpuno dostatan da građanima šteta bude nadoknađena u potpunosti. 

Inače, do sada je na području Čazme isplaćeno već 767 tisuća eura (5.7 milijuna kuna). 

Župan Marušić i gradonačelnik Pirak prvo su obišli OPG Đurđice Hrlić u Bosiljevu čiji je OPG dobio obeštećenje u iznosu od 27.736 eura (208 tisuća kuna)

Ovakva isplata nije zabilježena do sada u Hrvatskoj

-Krenula su već dva kruga isplata zbog nezapamćenog nevremena. Saniramo posljedice i pomažemo zahvaljujući našoj Vladi Republike Hrvatske koja je velikodušno odobrila 42 milijuna kuna za isplatu šteta. Evo, sada obilazimo teren i vidimo koliko je ta pomoć znači našim građanima i to je ono najbitnije. Dakle, ovo je sreća u nesreći da građanima možemo punim, stopostotnim iznosom nadoknaditi štetu što do sada nije bilo zabilježeno u cijeloj Hrvatskoj – kazao je župan Marušić i dodaje. 

-Inače, već smo obavili dva isplatna kruga. Radi se o 8 milijuna kuna, dakle jedna petina od cjelokupnog iznosa šteta. Malo je tu procedura bila komplicirana, nešto je morala i Županijska skupština odraditi, nešto općinska i gradska povjerenstva, ali evo krenula je isplata. Recimo Općina Berek je u cijelosti već isplaćena. Što se tiče Grada Čazme, do sada smo isplatili 600 tisuća eura i nastavljamo dalje isplaćivati kako će dalje zahtjevi stizati i periodično ćemo to isplaćivati gradu i općinama, a oni će isplaćivati oštećenicima – kazao je župan Marušić. 

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak istaknuo je veliko zadovoljstvo isplatom potpora. 

-Nakon strašnog nevremena koje nas je snašlo, ja moram iskoristiti prigodu i zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i županu Marušiću koji se izborio za ovu potporu. Naime, gradonačelnik sam već preko 20 godina, bilo je raznih šteta i potraživanja na našem području i nikada nisu bile takve potpore kao što su u ovom slučaju stoga svima zahvaljujem. Novac dolazi u prave ruke i vjerujem da će to kraja trećeg mjeseca sve potpore stići ljudima tako da svi mogu završiti obnove svojih objekata – kazao je gradonačelnik Pirak. 

Ostao bez krova na kući

Župan Marušić i gradonačelnik Pirak posjetili su i obitelj Đudarić čija je kuća teško nastradala u olujnom nevremenu 15. rujna prošle godine. Naime, obiteljska kuća u potpunosti ostala bez krova, ali novi je već na krovu zahvaljujući navedenim potporama. 

-Vjetar je pola krova odnio, a pola je zaokrenuo. Tako da smo cijeli krov morali mijenjati. Tri dana je kiša padala tako da je voda stalno curila. Od Grada Čazme smo dobili pomoć u materijalima, a Županija nam je pomogla s nešto više od 6 tisuća eura s čime smo se pokrili – kazao je Josip Đudarić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!