Na imanju kod Čazme nastaju ‘francuski’ kozji sirevi, a pasu i jeleni
ČAZMA – U Donjem Dragancu kod Čazme se smjestio Ranč Letec, poljoprivredno gospodarstvo koje je sve samo ne uobičajeno. Na imanju na kojem kako kaže nudi samo najbolje iz prirode proizvodi pirovo brašno, mekinje i griz od pira, ali ono zbog čega je drugačiji od drugih je što uzgaja – jelene. Ideja je stigla s Novog Zelanda na kojem je i stekao iskustvo, a sada njegovim rančem šeta 150 jelena s čijim je uzgojem krenuo prije deset godina.
-Mi smo bili pioniri u Hrvatskoj u uzgoju na ovaj način s pregonskim pašnjacima, kontroliranim uzgojem jelenske divljači. Ima dosta uzgoja jelenske divljači, ali ne na ovaj način na koji mi radimo. Znamo sve što se dešava na imanju, mi gospodarimo jelenom, uzgajamo ih – kaže Igor Letec.
I ne uzgajaju ih samo zbog ljubavi jer potražnje za jelenskom divljači ima.
-Malo nešto ode za meso, nešto ode u lovačka društva za obnovu genetike, a dio i izvezemo – opisuje načine plasmana čazmanski uzgajivač.
Nisu jeleni jedine životinje na gospodarstvu. Ranije je Letec bio u sustavu krava-tele, ali je od toga odustao. Umjesto krava na ranču su sada koze i ovce, točnije oko 150 koza i stotinjak ovaca. Od njihovog mlijeka nastaju brojni proizvodi, od nedavno u vlastitoj sirani.
-Prošle godine smo s prvim sedmim službeno otvorili siranu u kojoj smo počeli proizvodnju sireva i ostalih mliječnih proizvoda od kozjeg mlijeka, a sada i ovčjeg – navodi Letec.
Jogurti, kefir, mladi sir, škripavac, polutvrdi i tvrdi sirevi dio su njihovog repertoara. I dok je Letec za divljač inspiraciju crpio s Novog Zelanda, za sireve je ona stigla iz Francuske.
-Francuska receptura je ideja mog tehnologa koji se je ondje školovao i radio, pa je htio i kod nas uvesti nešto novo, nove sireve koji u Hrvatskoj nisu standardni – kaže naš sugovornik.
Igor Letec je svom tehnologu, kaže, dao slobodu da se poigra sa sirevima, a ta se igra pokazala kao pun pogodak jer čazmanski sirevi s francuskim štihom su u ovo kratko vrijeme osvojili nepca onih koji su ih kušali.
-Prolaze jako dobro. Bili smo na sajmu S klobasicom u Europi u Istri na kojem smo prodavali svoje sireve i imali smo jako dobre reakcije, u prvom danu je rasprodan sav crveni sir s mazom – zadovoljno priča Igor Letec.
Ovčji i kozji sirevi nakon kušanja osvoje i one skeptične, a prednost je što je na našem tržištu još uvijek malo onih koji ih proizvode.
-Jako je malo malih sirana poput naše koje su na tržištu, ali one su nedovoljne za tržište poput Istre – ističe čazmanski sirar.
Osvajaju njegovi sirevi i ostali mliječni proizvodi i čazmansko i zagrebačko tržište na kojem ih prodaju u nekoliko trgovina, u restoranima i wine barovima, a to je tek početak plana jer žele povećati matično stado, ali i proširiti tržište po cijeloj zemlji.
Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.