[VIDEO] Ratno svjedočanstvo legendarnog zapovjednika koji je stavio lisice na ruke Veljku Džakuli

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nikola Ivkanec policijski je zapovjednik starog kova koji je mislio da će kao načelnik Policijske postaje u rodnoj, mirnoj i pitomoj, Čazmi dočekati zasluženu mirovinu. Ipak, politička previranja, a uskoro i rat natjerali su ga da se stavi na raspolaganje Republici Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

Ivkanec je zahvaljujući autoritetu i karizmi postao legendarni ratni zapovjednik koji je u povijest ušao kao čovjek kojem se u operaciji „Bljesak“ predala 51. brigada Srpske vojske Krajine i vođa pobune Srba u zapadnoj Slavoniji Veljko Džakula. No bio je to tek vrhunac njegova ratnog puta kojeg je u ljeto 1991. započeo na Banovini gdje je zapovijedao policijskim snagama u glinskom obruču.

Nakon okupacije Gline, ljeto i krvavu jesen 1991. proživio je kao jedan od zapovjednika obrane Daruvara, da bi nakon uspješno obavljene zadaće slijedila dužnost načelnika Policijske postaje Pakrac. Izazovi u gradu kojim je prolazila prva crta i koji je bio i u hrvatskim i u srpskim rukama bili su svakodnevni, a Ivkanec ih je sve savladavao. Svoju bogatu i zanimljivu ratnu priču ispričao je u popularnom podcastu povjesničara Borne Marinića „Gdje si bio ’91?“.

 

Nikola Ivkanec prošao je najžešće crte bojišnice

 

Nikola Ivkanec i Borna Marinić

 

Nikola Ivkanec

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!