Samo su dvojica svećenika u Hrvatskoj proslavila dijamantni jubilej. Jedan od njih je fra Riki iz Bjelovara!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U crkvi Sv. Antuna Padovanskog 24. rujna dijamantni jubilej proslavio je pater Rikard Patafta. Na prijepodnevnoj misi okupilo se mnoštvo bjelovarskih vjernika, njegovi rođaci i prijatelji, župnici svih samostana i župa u Hrvatskoj, uključujući brata patera Rikarda, 90-godišnjeg Josipa iz Čakovca.

Svetu misu propovijedao je pater Franjo Jurinec, župni vikar iz samostana i župe Klanjec, koji je imao tu čast da je propovijedao i 1988. na srebrnom, 2013. na zlatnom i sada na dijamantnom jubileju, za 60 godina svećeništva patera Rikarda. Prije početka sv. mise fra Franjo Jurinec pročitao je pozdravno pismo biskupa bjelovarsko-križevačkog gospodina Vjekoslava Huzjaka koji zbog obaveza nije bio prisutan.

U crkvi Sv. Antuna Padovanskog dijamantni jubilej proslavio je pater Rikard Patafta

 

-U godini Vašeg svećeničkog jubileja, pozdravljam vas riječima molitve blage uspomene pape Benedikta XVI.:“Majko crkve, mi svećenici želimo biti pastiri koji ne pasu sami sebe, nego se daruju Bogu za braću i u tome nalaze svoju sreću. Želimo ponizno ponavljati, iz dana u dan, ne samo riječju, nego i životom, naš „Evo me!“.Zahvaljujem Svemogućem Ocu za milosti dar poziva koji se ostvaruje po Vama i Vašem služenju Crkvi i bližnjima tijekom 60 godina Vašeg svećeničkog života. U pastirskom i bratskom zajedništvu molim Vječnoga Svećenika za vaše predano služenje i ustrajnost do darivanja vlastitoga života za Crkvu Kristovu i naš hrvatski narod. Primite moje iskrene želje i čestitke. Molim Gospodina da Vam obilno daruje svoj blagoslov za rad na svojoj njivi! Neka Vas i dalje prati zagovor i zaštita Blažene Djevice Marije – Gospe Račanske, sv. Marka Križevčanina, zaštitnika naše Biskupije i naše blaženice, sestre Bernadete Banja! – poručio je između ostalog biskup Huzjak.

Ja bum bil pop!

Pater Rikard Patafta rođen je u Međimurju u mjestu Pribislavcu 10. srpnja 1936. kao šesto od sedmero djece Đure i Julijane, rođene Medved. Na krštenju je dobio ime Vladimir, a kao franjevac Rikard. Još prije osnovne škole kada su ga pitali što će biti kad odraste, uvijek je spremno odgovarao: „Ja bum bil pop!”. Osnovnu školu polazio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Čakovcu i na Šalati u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 1959. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 2. veljače 1963. u zagrebačkoj crkvi Sv. Franje na Kaptolu. Mladu misu slavio je 10. veljače 1963. u Čakovcu u crkvi Sv. Nikole biskupa.

-To je danas naš slavljenik pater Rikard, poznatiji po nadimku Riki – kazao je fra Franjo Jurinec.

Pater Patafta je službovao u Karlovcu, Vukovaru, Zemunu, Đurđenovcu, Krapini, a posljednjih deset godina u Bjelovaru u crkvi Sv. Antuna Padovanskog. U svom svećeničkom djelovanju imao je i hobi – proučavati i učiti strane jezike. Već u gimnaziji na Šalati učio je latinski, grčki, francuski i njemački, privatno je učio engleski i talijanski, dok je međunarodni jezik esperanto naučio u vrijeme služenja vojnog roka u Prištini. I tu nije kraj, već u poznim godinama života, prije godinu dana, počeo je učiti i španjolski.

Pater Rikard Patafta

 

U svećeničkom radu pratilo ga je dobro zdravlje, pa tako i danas u vrijeme popodnevnog odmora, ležeći koristi priliku za čitanje. Jer kako kaže, „znanost je majka mudrosti, čovjek se može odmarati i čitajući, usput se usavršavati, saznati novosti, a ponoviti ono što se pomalo i zaboravilo!“ Po dolasku u Bjelovar postao je član Društva esperantista Bjelovara i do danas je održao tri mise na esperantu, dvije u Bjelovaru i jednu u Đurđevcu.

Jedinstven jubilej

Slavlje povodom nesvakidašnjeg jubileja održano je u restauraciji „Golub“ u Bjelovaru, gdje se okupilo paterovih 155 rođaka i prijatelja iz Đurđenovca, Krapine, Karlovca, Čakovca, Ljubljane, Slavonskog Broda, Garešnice, rodnog Pribislavca, te iz drugih župa koji su dijamantnom slavljeniku zaželjeli krepko zdravlje, puno sreće i Božjeg blagoslova. Zabilježen je samo još jedan slučaj proslave dijamantnog jubileja u Hrvatskoj kojega je imao fra Bonaventura Duda, a Bjelovar danas ima tu čast u liku fra Rikarda. Slavlju se pridružio i biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak. Bilo je i nekoliko govornika koji su posebice željeli pozdraviti patera Rikija.

Pater Stjepan Fridl, isusovac, direktor katoličkog radija Radio Marija iz Zagreba iznio je i nekoliko nepoznatih detalja iz slavljenikovog života.

-Pater Rikard je u svom dugogodišnjem službovanju služio preko 25.000 misa, obavio nebrojena krštenja i vjenčanja, ali na žalost i ukope. U svakom mjestu gdje je službovao ostavio je dubok trag, gradio je crkve, učeći mladi naraštaj poštenju, čovjekoljubivosti i zajedničkom ekumenskom druženju bez obzira na boju kože, vjeroispovijest ili pripadnost bilo kojemu narodu naše planete Zemlje. To je naš pater Riki, kojega su djeca tako prozvala uvijek govoreći – naš dragi Riki! – kazao je fra Fridl.

Radek Fridl iz Đurđenovca je rekao:

-Volio bih da ovo današnje slavlje ne završi potpuno. Stoga pozivam patera Rikarda u ime svih žitelja Đurđenovca da njegov dijamantni jubilej nastavimo slaviti s još jednim takvim druženjem i kod nas jer on je nas sve stanovnike, bez obzira bili oni vjernici ili ateisti, toliko zadužio da mu se jednostavno ne možemo odužiti. Hvala mu još jedanput za sve učinjeno. (Siniša Slavinić/Bjelovarski list)

Slavlju se pridružio i biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!