Donosimo pet recepata za prirodne sokove koji čuvaju sve hranjive sastojke, no postoji jedna caka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pomažu pri mršavljenju, potiču detoksikaciju organizma, odličan su izvor energije, pružaju osjećaj sitosti, brzo se probavljuju te su bez dodatnih šećera i konzervansa. Riječ je o hladno prešanim sokovima od povrća i voća iz kućne radinosti koji u posljednje vrijeme sve više dobivaju na popularnosti i značaju.

Odmah na početku važno je naglasiti kako je za izradu sokova potrebno posjedovati sokovnik koji koristi nisku brzinu okretaja i tehnologiju hladnog prešanja, odnosno lagano cijedi sok iz voća i povrća (osobito zelenog), pri čemu čuva hranjiva svojstva svih namirnica, njihove originalne boje i prirodan okus.

Ukoliko pri izradi sokova koristite standardne sokovnike, znajte da su vrijedni enzimi i vitamini topivi u vodi (npr. vitamin C) itekako osjetljivi na toplinu, kao i oksidaciju pa će u slučaju ‘toplog’ cijeđenja doći do gubitka hranjivih tvari. Inače, sokovnici za hladno prešanje imaju 40 do 70 okretaja u minuti.

Prednost hladno prešanih sokova prepoznali su brojni treneri, nutricionisti i liječnici, prvenstveno jer ne opterećuju probavni sustav, a istovremeno su iznimno djelotvorni. Ovi sokovi popravit će svačije raspoloženje te poboljšati rad svih vitalnih organa.

U nastavku vam donosimo pet recepata za izradu hladno prešanih sokova.

1. Sok od špinata i jabuka

Potrebni sastojci:
– dvije šalice mladog špinata
– jedna jabuka
– jedan krastavac
– jedna čajna žlica čistog kakao praha
– po želji jedna žlica meda

2. Sok od rajčice

Potrebni sastojci:
– jedan šipak
– jedna rajčica
– jedna naranča

3. Sok od cikle

Potrebi sastojci:
– jedna jabuka
– jedna manja cikla
– jedna stabljika celera
– jedna naranča
– komadić korijena đumbira

4. Sok od naranče

Potrebni sastojci:
– jedna naranča
– jedna mrkva
– jedna jabuka
– pola limuna

5. Sok od kelja, jabuka i naranče

Potrebni sastojci:
– dvije srednje jabuke
– jedna cikla
– četiri srednje mrkve
– jedna naranča
– dva veća lista kelja
– jedan krastavac
– jedna šalica mladog špinata
– po želji: manji korijen đumbira

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!