Donosimo pet recepata za prirodne sokove koji čuvaju sve hranjive sastojke, no postoji jedna caka
Pomažu pri mršavljenju, potiču detoksikaciju organizma, odličan su izvor energije, pružaju osjećaj sitosti, brzo se probavljuju te su bez dodatnih šećera i konzervansa. Riječ je o hladno prešanim sokovima od povrća i voća iz kućne radinosti koji u posljednje vrijeme sve više dobivaju na popularnosti i značaju.
Odmah na početku važno je naglasiti kako je za izradu sokova potrebno posjedovati sokovnik koji koristi nisku brzinu okretaja i tehnologiju hladnog prešanja, odnosno lagano cijedi sok iz voća i povrća (osobito zelenog), pri čemu čuva hranjiva svojstva svih namirnica, njihove originalne boje i prirodan okus.
Ukoliko pri izradi sokova koristite standardne sokovnike, znajte da su vrijedni enzimi i vitamini topivi u vodi (npr. vitamin C) itekako osjetljivi na toplinu, kao i oksidaciju pa će u slučaju ‘toplog’ cijeđenja doći do gubitka hranjivih tvari. Inače, sokovnici za hladno prešanje imaju 40 do 70 okretaja u minuti.
Prednost hladno prešanih sokova prepoznali su brojni treneri, nutricionisti i liječnici, prvenstveno jer ne opterećuju probavni sustav, a istovremeno su iznimno djelotvorni. Ovi sokovi popravit će svačije raspoloženje te poboljšati rad svih vitalnih organa.
U nastavku vam donosimo pet recepata za izradu hladno prešanih sokova.
1. Sok od špinata i jabuka
Potrebni sastojci:
– dvije šalice mladog špinata
– jedna jabuka
– jedan krastavac
– jedna čajna žlica čistog kakao praha
– po želji jedna žlica meda
2. Sok od rajčice
Potrebni sastojci:
– jedan šipak
– jedna rajčica
– jedna naranča
3. Sok od cikle
Potrebi sastojci:
– jedna jabuka
– jedna manja cikla
– jedna stabljika celera
– jedna naranča
– komadić korijena đumbira
4. Sok od naranče
Potrebni sastojci:
– jedna naranča
– jedna mrkva
– jedna jabuka
– pola limuna
5. Sok od kelja, jabuka i naranče
Potrebni sastojci:
– dvije srednje jabuke
– jedna cikla
– četiri srednje mrkve
– jedna naranča
– dva veća lista kelja
– jedan krastavac
– jedna šalica mladog špinata
– po želji: manji korijen đumbira