Jeste li čuli za ‘lakomi četvrtak’? Obilježavamo ga danas i smijemo jesti čak devet puta, doznajte zašto
Vrijeme je poklada, razdoblja između Nove godine i uskrsnog posta, odnosno službenog početka korizme. Pripreme za Pokladni utorak koji se ove godine obilježava 4. ožujka u punom su jeku. Osmišljavaju se maske, pripremaju odijela, peku i jedu krafne, najavljuju fašničke zabave i povorke.
No, jeste li znali da su se prije Pokladnog utorka diljem Hrvatske obilježavali i razni drugi dani? Upravo danas je ‘lakomec’ ili ‘lakomac’, većini najpoznatiji kao ‘lakomi četvrtak’.
– Danas trebamo jesti devet puta, kako su rekli naši stari: „Do grkljana, da začepimo svih devet rupa na tijelu”. Slijede nam korizma, post, vrijeme odricanja od bogatog, pretjeranog jela. Zato lakomac danas smije i treba jesti sve po redu, što god ima u kući. Prije je to najčešće bilo pečeno i suho meso, razne salate, kiselo zelje, repa, kruh, jaja, krumpir, dizani kolači. Znali smo da uskoro kreće odricanje, pa smo si smjeli dati oduška, prisjeća se Gordana Marta Matunci, čuvarica narodnog blaga i bilogorskih običaja.