Zadovoljni pacijent poručio: ‘Da sam znao što me čeka, otišao bih na pregled koju godinu ranije’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je čitavog života izbjegavao rizične faktore za razvoj raka debelog crijeva, Bjelovarčanin Vjenceslav Putić prije 10-ak godina susreo se s dijagnozom koja ga je mogla stajati života. Ipak, bolest je otkrio na vrijeme pa danas upozorava sve ostale i kaže „Pregled sam trebao obaviti i ranije, ne odgađajte odlazak liječniku”.

-Radio sam kao vozač u hitnoj, no nikada nisam pomislio da bih trebao sebe kontrolirati. Nije bilo potrebe, bio sam zdrav, bavio se sportom. No u jednom trenu sam i ja odlučio otići na kontrolu. Vjerujem da bi bilo bolje da sam došao dvije ili tri godine ranije. Tada bi sve bilo jednostavnije – naglašava Vjenceslav Putić koji je na operacijskom stolu zbog polipa na debelom crijevu u 60-im godinama života završio čak triput. Kako pojašnjava, na crijevima je imao veliki polip koji se nije mogao ukloniti u vrijeme kolonoskopije, nego se morao kirurški odstraniti.

Imao sam sreće…

– Nakon prve, operacije crijevo mi se raspalo, uslijedila je druga pa i treća operacija. Dvaput sam imao vrećice. Otada je prošlo više od 10 godina, a najsretniji sam što je sada sve u redu – ističe naš sugovornik napominjući kako je život posvetio zdravom načinu života. Unatoč tome, bolest se razvila.

– Ja sam cijeli život zdravo živio. Nikada nisam pušio, nikada nisam pio žestoka pića, bavio sam se sportom, zdravo živio… Srećom, polip se nije razvio karcinom pa nisam morao na zračenja. Imao sam sreće. Kasnije sam išao na kontrole svakih šest mjeseci, a danas se kontroliram svake dvije godine – zaključio je naš sugovornik.

Upravo važnost odlaska liječniku na vrijeme naglašava i gastroenterolog iz bjelovarske bolnice Tomislav Trumbetaš. Kako kaže, kolonoskopija nije bauk, a da bi za pacijenta protekla što jednostavnije, potrebna je dobra priprema.

Bolest bez simptoma

– Za kolonoskopiju je bitna dobra priprema pacijenta, no oni dobiju upute kako se pripremiti pa mahom dolaze jako dobro pripremljeni, a tada ova pretraga nije toliko bolna ni neugodna. Poanta je da se napravi potpuna kolonoskopija, a to znači da se pregleda cijela sluznica debelog crijeva i to uspijevamo u 95 posto slučajeva. Kada vide kakva je to pretraga, ljudi vide da nije ni toliko bolna i strašna. U konačnici, nakon što obave pretragu, dosta njih kaže kako su trebali doći i ranije – ističe doktor Trumbetaš napominjući kako bi svi nakon 50. godine života trebali sudjelovati u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Kako pojašnjava, karcinom počinje kao jedna mala izraslina, odnosno polip koji se prilikom kolonoskopije može ukloniti. Tada je ta osoba izliječena, no to ne znači da neki polip opet neće izrasti pa se preporučuje ponavljanje pretrage za 5 do 7 godina. Ipak, nastavlja naš sugovornik, tada pacijenti dolaze bez straha.

– Znaju da će se eventualni polipi ukloniti, da neće trebati na operacije, nema bojazni od metastaza, kemoterapija i slično – ističe liječnik upozoravajući na stil života koji je izrazito važan faktor za razvoj karcinoma debelog crijeva.

– Prehrana u našem kraju je puna crvenog mesa, dimljenog mesa, konzervirane hrane… Kada se tome doda i užurbani način života koji donosi i brzu prehranu siromašnu vlaknima s manjim udjelom voća i povraća, incidencija razvoja ove bolesti je u porastu kao i svuda na zapadu – upozorava doktor Trumbetaš otkrivajući i na koje simptome nijedan pacijent ne bi smio zažmiriti.

-Naglasak je na otkrivanju bolesti u vrijeme kada simptomi još uvijek nisu razvijeni. Ipak, prvi simptomi koji se mogu javiti su pad u krvnoj slici ili blaga anemija čije se podrijetlo ne vidi. Daljnji simptom je izmjena proljevaste stolice i opstipacije, no to je već uznapredovala bolest. Najčešće pacijenti nemaju simptome i upravo su zato prevencija i rano otkrivanje bolesti izuzetno važni – naglašava doktor Trumbetaš.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!