Doznajemo iz prve ruke: Na ovom dijelu naše obale sezonci najbolje prolaze

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Poslovi su pronađeni, smještaji dogovoreni i koferi već spakirani i sve što preostaje za sezonske radnike je otputovati i krenuti s još jednom sezonom rada na moru.

Sezonu će dobro i ove godine iskoristiti sezonski radnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Prema trenutačno dostupnim informacijama koje ima Zavod za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije, oko 115 osoba s područja Bjelovarsko – bilogorske županije planira ići na sezonski rad u Istru i Kvarner te na područje srednje i južne Dalmacije.

U posljednjih 5 godina najviše osoba se sezonski zaposlilo na poslovima konobar/ konobarica (236 osoba), kuhar/kuharica (204 osobe), pomoćni kuhar/kuharica (177 osoba), hotelska sobarica/domaćica (174 osobe) te kuhinjski radnik/radnica (102 osobe). Upravo u ovoj statistici je i naša sugovornica, 26-godišnja Arijana Klokočki iz Bjelovara. Po zanimanju je kuharica, a mi smo ju uhvatili i s njom popričali taman prije odlaska na sezonu.

– Odlučila sam se ići na sezonu raditi jer su to radili moj bratom i šogorica. Bili smo prvo na Malom Lošinju, u Isti i Dalmaciji. Bila sam jako zadovoljna sa svim svojim radnim mjestima, imala sam odlične mentore, puno sam naučila i upoznala različite ljude. Kao mladoj osobi, sezona mi je puno pomogla – priča Arijana, koja je prije sezone završila kuharsku školu.

Na sezonama je puno naučila zahvaljujući odličnim mentorima

Prisjeća se svoje prve potrage za sezonskim poslom i ističe kako je tada bila pod silnim stresom, što se nastavilo i kada je našla posao, ali dobra radna okolina ju je smirila i sezonu je odradila na razini. Te prve godine radila je doručke.

– Puno sam napredovala u svom radu, sve zahvaljujući ljudima od kojih sam učila. Nemam što loše reći za rad u sezoni. Prije nego što sam prošle godine radila u Dalmaciji, nikad nisam spremala lokalnu kuhinju, ali sada sam dosta toga naučila o toploj kuhinji tog kraja – kaže Klokočki koja ističe da joj je topla kuhinja zabavna, ali se ove sezone vraća svojoj prvotnoj ljubavi – hladnoj kuhinji u kojoj priprema hladna predjela i salate pa ima prilike biti kreativna.

Sve one uvriježene ideje oko sezone: da se nema slobodnog vremena, da sezonski radnici žive nagurani u malom prostoru, da su plaće malene – više ne vrijede, kaže naša sugovornica.

Plaće su od 1500 do 2000 eura, ovisno o poziciji i pokazanom u sezoni. Ja sam zadovoljna s tim aspektom. Mogu izdržati čitavu godinu s tom plaćom – priča i dodaje da sezonski posao već nekoliko godina pronalazi preko HZZ-a.

Kolicima sa salatom otkazale kočnice i salata je poletjela

Rad na moru i nije toliko stresan koliko se vjeruje, ima se vremena okupati i obići grad, družiti se s društvom, pojašnjava nam, a prisjetila se i jedne od anegdota sa sezone.

– Kada sam radila u Rapcu, kolegica i ja smo slagale salate. Odmah smo ih slagale na kolica, ali u jednom trenutku kotači su popustili, pa su kolica krenula i pol salate “otišlo” nam je po sali. Ipak, uspjele smo sve popraviti, a srećom, gostiju još nije bilo – priča kroz smijeh.

Na sezonu odlazi ovaj tjedan, neće je biti do studenog, a smještaj joj je osiguran. Radit će u Poreču i ne skriva zadovoljstvo lokacijom.

– Iskustvo mi je pokazalo da je Istra najbolji izbor za sezonski rad. Svima bih preporučila rad na sezoni jer to je iskustvo koje se teško može prepričati, a puno znači – zaključuje naša sugovornica Klokočki.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!