Mislite da pripremate najbolju kajganu? U selu zvučnog imena sada to možete dokazati!
Ove nedjelje, Kajgana nedaleko Garešnice, bit će domaćin još jednog festivala polupanih jaja, gdje će se, osim jajima, lupati i tavama. Sjeckat će se povrće (voće?), dodavati začini i razni drugi slatko-slani dodaci jelima, a sve kako bi se pripremila najbolja kajgana i to u selu istoimenog naziva.
– Zanimljivo je već po nazivu. Ove nedjelje, u naselju Kajgana, jedinstvena gastronomska i turistička manifestacija Kajgana u Kajgani – kaže Danijela Belak, direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina.
Ovaj događaj organizira Oldtajmer klub Kurbla, uz potporu Turističke zajednica i grad Garešnica. Pravi je to festival polupanih jaja, a natjecateljske ekipe, koju čini dvoje ljudi, spremaju ono što oni misle da je najbolja kajgana.
Kajgane se pripremaju od točno pet jaja
– Natjecanje će se održati u mjesnom domu u Kajgani, sve počinje u 11 sati. Ekipe će od organizatora dobiti jaja i kruh. Sve ostalo potrebno za pripremu njihovog jela, neka ponesu sa sobom. Također, kajgana se priprema od točno pet jaja – napominje.
Ako slučajno dvije ekipe završe natjecanje s istim brojem bodova, održat će se i pripetavanje. Pitamo Belak, koja je prošle godine bila i u ocjenjivačkom žiriju ove manifestacije, ima li u kajganama nekih neobičnih sastojaka?
– Ima, ima i slatkoga. Prošle godine, mislim da je na jednom od prva tri mjesta bila kajgana s medom i još nekim slatkim dodacima. Bilo je tu od savršenih kajgana do raznih eksperimenata, s dodacima poput ananasa, suhog mesa, povrća, bilo je tu svega i svačega. No, lanjski pobjednik bio je najbolji s jednom finom, klasičnom kajganom – prisjeća se Belak.
Rok za prijave – sutra!
Eto, mislite li da možete pripremiti nešto fino, možda drugačije, a možda baš klasično, druženje ove nedjelje u Kajgani prilika je da pokažete što sve možete s kuhačom i jajima. Prijaviti se još stignete.
– Svi koji su natjecateljskog duha, mogu se prijaviti još do 3. travnja na mail kurbla.garesnica@gmail.com ili pozivom na broj 091 971 40 72. U prijavi treba navesti ekipu, imena članova i mjesto odakle dolazi, a kotizacija je 15 eura – zaključuje Belak.
Ipak, ako i ne planirate pripremati kajganu, možete ju doći degustirati. Uposlit će vas tamo raznim igrama s jajima, a još ćete se i najesti raznih verzija jednog od najpopularnijih doručaka na svijetu.
FOTO: FB Otp Kurbla Garešnica