Umjesto umjetnih boja, pri ukrašavanju posegnite za prirodnim, evo na koji način

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uskršnje pisanice simbol su novog života i Isusovog uskrsnuća. Jaje od davnina slovi kao simbol novog života, a boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje. U prošlosti, pisanice su se bojale prirodnim bojama, a iako se danas uglavnom koriste umjetne, nekadašnji način ukrašavanja itekako se u brojnim kulturama još uvijek primjenjuje. Nije na odmet znati da kupovne boje uglavnom sadrže brojne aditive, koncentriranije boje često oboje i bjelanjak koji zatim konzumiramo, a također postoje i rizici od alergijske reakcije, upalnih procesa na koži, pojave osipa i respiratornih problema.

Kako bi bojanje za vas i vaše najmilije bilo što sigurnije, u nastavku otkrijte koje su namirnice idealne za prirodno bojanje jaja. Popis je zaista bogat i raznolik, a većinu sigurno već imate pri ruci. Cikla, kava, crno vino, špinat, zeleni čaj, borovnice, kora hrasta, crveni radič, višnje, mljevena crvena paprika, šafran, kurkuma, kadulja, limun, vosak, pepeo, maline, peršin i slično.

Žutu boju najlakše ćete dobiti pomoću kurkume, šafrana, prokuhane mrkve ili kore naranče i limuna.

Postupak: U loncu zakuhajte litru vode s dodatkom jedne žlice soli i dvije žlice octa. Kad voda proključa, dodajte tri žlice kurkume. Vodu ostavite da se ohladi, pa jaja desetak minuta ostavite u rashlađenoj otopini. Potom ih izvadite iz obojane vode, posložite u kutiju za jaja i ostavite na sušenju.

Pisanice u crvenoj boji dobit ćete uz pomoć crvenog radiča, soka od višanja, maline i rajčice te prokuhane ljuske ljubičastog luka i konzerviranih višanja.

Postupak: U lonac stavite tri šake ljuske ljubičastog luka, zalijte ih litrom vode i zakuhajte. Ako želite intenzivniju crvenu boju, jaja stavite u otopinu i kuhajte ih duže od deset minuta te ih ostavite da neko vrijeme stoje u rashlađenoj obojanoj vodi. Jaja potom izvadite i postavite ih u kutiju za jaja na sušenje.

Lijepu, neobičnu sivo – srebrnu boju najlakše ćete dobiti koristeći borovnice.

Postupak: Količinu od 800 mililitara vode pomiješajte sa 800 grama smrznutih borovnica te ih ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrznu u vodi. Jaja u toj otopini ostaviti cijelu noć u hladnjaku. Slijedeći dan ih izvadite i posložite u kutiju za jaja na sušenje.

Narančastu boju jaja garantiraju crvena mljevena paprika, čili prah, ljuska žutog luka i prokuhana mrkva.

Postupak: U zakuhanu litru vode dodajte jednu žlicu soli i dvije žlice octa. Čim voda proključa, dodajte pet žlica mljevene crvene paprike. Jaja ostavite i rashlađenoj vodi barem 20-ak minuta, a potom ih izvadite i postavite u kutiju na sušenje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!