Za mnoge nema blagdana bez rotkvica i mladog luka, ali jedemo li domaće ili uvozne?
Neizostavan dio doručka i ručka za Uskrs su mladi luk i rotkvice i bez njih je taj blagdan teško zamisliti. Ono što uzgoji na bjelovarskoj tržnici prodaje i Bjelovarčanka Blanka Horvat Marić koja je proizvodnom sezonom zadovoljna.
-Toplo je, rotkvica je već pri kraju, mladi luk je došao vani tako da godina uopće nije problematična što se tiče mladog luka i rotkvice. Mladi luk je super jer sam sadila ujesen i došao je bez problema, nije ga oštetio mraz, nije bilo suhomrazice, odnosno golomrazice kako kažemo mi na selu – kaže Horvat Marić.
No, bilo je i ove sezone poskupljenja, povećanja ulaznih troškova.
-Nema što nije otišlo, baš nema. Profesionalno sjeme, zemlja, zaštitna sredstva, sve je poskupjelo – kaže ta uzgajivačica.
Njene cijene s druge strane nisu porasle.
-Ne može se. Tko će kupiti onda? Naši penzioneri koji su na tržnicu nemaju s čim to kupiti – iskrena je gospođa Blanka.
Cijene su tako jednake kao i prošle godine, a iste su i na obližnjem štandu mladog bjelovarskog uzgajivača.
-Iste su cijene, jedan euro je za vezicu mladog luka što je oko 3 eura za kilu i jedan euro je vezicu rotkvice – kaže Ivan Bobinac.
Tom cijenom uvozu ne mogu konkurirati, a uvozi se puno. Dok je Hrvatska, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede, 2018. uzgojila 27 tisuća tona crvenog luka i češnjaka, lani je ta proizvodnja pala na oko dvadeset tisuća. Dio mladog luka koji ovih dana jedemo stigao je iz Italije, Španjolske, pa i Južne Amerike. Uvoze se i rotkvice. Od oko 120 tona koliko ih se u Hrvatskoj proda za Uskrs, a što je gotovo pola milijuna vezica, čak 70 posto je uvezeno. Većinom iz Italije. I dok na bjelovarskoj tržnici za vezicu mladog luka morate izdvojiti euro koliko košta i vezica rotkvica, u trgovačkim centrima mogu se naći i za više nego upola jeftinije. No, nisu tako svježe.
-I nisu tako veliki pušleki. Nemam problema s prodajom, nemam veliku količinu jer ne mogu fizički i što proizvedem to prodam – kaže Horvat Marić.