Blagoslovljena jela nisu samo hrana – evo što donose kući!
Na Veliku subotu sve je tiho, bez svečanosti. Pobožni puk odlazi na ispovijed, a s mise će ponijeti malo blagoslovljene ‘žive’ i svete vatre koja će domu donijeti blagoslov i obnoviti kućnu vatru. ‘Vuzmenke’, ‘vuzmice’, ‘uzmenjače’ osobito su lijepe vatre koje su se prema pučkim običajima palile nakon uskrsnuća po svim bilogorskim obroncima. Uz njih se bdjelo cijelu noć. Vuzmenice su pak osobit oblik godišnjih krijesova.
– Za Veliku subotu vezan je znatan broj običaja, među kojima se naročito ističe paljenje obrednih vatri, blagoslov jela i vode. Obredno umivanje lica kako bi se ‘sprala’ korizma te spremanje jela za blagoslov, zadržalo se do današnjih dana. Vjerovalo se da će se voćke sačuvati od gusjenica tako da ih se na Veliku subotu pomete za vrijeme zvonjave crkvenih zvona, otkriva Gordana Marta Matunici, čuvarica narodnog bilogorskog blaga.
Na Veliku subotu u okićenu košaru se stavi kruh, meso ‘svih fela’, uskrsna peciva, pisanci, bijeli i crveni luk, hren, sol, vino i rakija koji se nose na blagoslov u crkvu. Poznat je običaj da s blagoslovljenom hranom treba kući doći čim prije, jer bi i radovi u polju kod tog domaćina prije završili.